68114.jpg

Årets första utdelning: Klockriketeaterns Aniara-produktion får ett betydande bidrag 

11.03.2019 kl. 10:34
Av de 39 bidragsansökningar som kommit in till SFV från början av året, fick 16 positivt besked. Bland dem som beviljats bidrag finns Klockriketeaterns Aniara-produktion.

Från och med 2019 har SFV löpande ansökningstid för bidrag. Årets första bidragssökande har fått besked och bland dem som beviljades bidrag finns Klockriketeaterns Aniara-produktion. SFV ger 40 000 euro till musikverket Aniara - fragment ur tid och rum, ett nytt musikverk för kammarkör och teater, fritt efter Nobelpristagaren Harry Martinsons berättelse om mänskligheten i ett vägskäl. Kompositör är Robert Maggio.  

– Vi är glada över att kunna bidra till detta ambitiösa och innovativa projekt. Vi vill se en bärkraftig finlandssvensk kultur, och genom kompetensutbyte och nya samarbetsformer kan vi uppnå en kvalitativ, livskraftig och bestående verksamhet. Musikverket Aniara är ett fint exempel på att våga gå utanför gränserna och tänka nytt, säger SFV:s kanslichef Johan Aura.
 
Klockriketeatern samarbetar med The Crossing, den främsta kammarkören för ny musik i USA. Kören är mångfaldigt prisbelönt, bland annat med GRAMMY Awards år 2018 och 2019. Musikverket Aniara har premiär i Philadelphia i juni 2019, och är den första finländska teaterpremiären i USA. Föreställningen har premiär i Helsingfors på Finlands nationalopera i september 2019. 
 
– Vi är förstås mycket glada och tacksamma över det stöd vi får. Ur ett större perspektiv är det positivt att SFV nuförtiden tar en aktivare roll i kulturfältets utveckling med tydliga fokusområden för sin bidragsutdelning. Vi har ett gemensamt uppdrag, att skapa förutsättningar för livskraftig konst och kultur – och inte bara inom det finlandssvenska fältet, säger teaterchef Dan Henriksson


Projektet är flerårigt och omfattar bland annat produktioner, publikationer, seminarier, samtal och mästarklasser. Under 2020-2022 fortsätter produktionen med nya partners i Finland, Sverige och Estland.

– Aniara – fragment ur tid och rum är Klockriketeaterns största projekt hittills och en kosmisk berättelse. För en vecka sedan överlämnade kompositören slutversionen av partituret, så nu närmar vi oss startbanan med höga förväntningar, berättar Dan Henriksson.

Av de 39 bidragsansökningar som kommit in till SFV från början av året, fick 16 positivt besked. Se hela listan på mottagare. 


Organisationer och privatpersoner kan ansöka om SFV-bidrag när som helst under året. SFV beaktar ansökningar som berör de fokusområden som finns inom SFV-sektorerna UtbildningKultur och bibliotekFri bildning och SFV:s studiecentral

Foto: Luke Carpenter