71712.jpg

Wilhelm Kvist får Topeliuspriset - det finlandssvenska publicistpriset

14.01.2020 kl. 08:59
– Det är en oerhört stor och betydelsefull erkänsla för mig och mitt arbete, men också för alla kolleger som arbetar i samma bransch. Jag har ju aldrig arbetat i något vakuum, säger prismottagaren Wilhelm Kvist. Priset på 7 500 euro delades ut 14.1 under ett seminarium om trovärdighet i media.

Fotot ovan: Karl Vilhjálmsson

Hufvudstadsbladets kulturjournalist Wilhelm Kvist får Topeliuspriset - det finlandssvenska publicistpriset 2020.

–  Priset gör mig ödmjuk eftersom raden är lång på journalister som kunde ha fått det, det är fint att priset delas ut av kolleger. Det är också en fin erkänsla för det arbete som utförs i kulturredaktionens akvarium på HBL, säger han.

Wilhelm Kvist är musikmagister från Sibelius-Akademin, och har ansvarat för Hbl:s musikbevakning sedan 2009. Han har också skrivit för Nordisk tidskrift, den danska tidskriften Klassisk, och Finlands kritikerförbunds publikation Kritikernytt. 

Priset på 7 500 ges till en eller flera journalister som visat betydande skicklighet i sitt arbete. Enligt Kvist är journalistens utmaningar i dag många och svåra. 

– En  av de största utmaningarna gäller relevans, att hitta de riktigt stora och brännande frågorna och kunna adressera dem. Tudelningen av samhället på många fronter är ett problem, för hela det offentliga samtalet, säger Kvist.

Wilhelm Kvist talar under SFV:s och Publicistförbundets seminarium efter att ha mottagit Topeliuspriset

Wilhelm Kvist på Publicistförbundets och SFV:s seminarium efter att han mottagit Topeliuspriset. (Klicka för stor version - fri användnng för pressen). Foto: Rabbe Sandelin, SFV.

Behövs pris av det här slaget?
– Om man vill uppmärksamma journalistiken i Svenskfinland och lyfta upp den, genom fokus på en enskild utövare och den enskilda personens gärningar, är Topeliuspriset ett utmärkt sätt att göra det. Jag är självfallet jävig när jag tar emot en säck med slantar i dag, men jag noterar att intresset är stort för att uppmärksamma pristagaren. Det här är ju Svenskfinlands Pulitzer!

Wilhelm Kvist tog emot priset 14.1 under seminariet Hur stavas trovädighet i media 2020? i SFV-huset G18 i Helsingfors.

Prisjuryns motivering

Wilhem Kvist har genom sin mångsidiga, engagerande och analytiska kulturjournalistik förnyat och fördjupat Hufvudstadsbladets musikbevakning på ett sätt som imponerar och inspirerar. Han är den lyhörda kritikern som, med en auktoritet och integritet grundad på gedigen sakkunskap inom ett krävande specialområde, omsorgsfullt genomlyser och utforskar musiken. Kvist är samtidigt en klarsynt och orädd skribent som inte tvekar att påtala missförhållanden som bristande jämställdhet, diskriminering och misogyna maktstrukturer, vilket gör honom till en påverkare av rang inom det finländska musiklivet.

Topeliuspriset - det finlandssvenska publicistpriset

Priset på 7 500 euro ges "för en aktiv pågående journalistisk gärning till en person som visat betydande skicklighet i sitt journalistiska värv, bestående av såväl originalitet, civilkurage som finess”. 

SFV och Publicistförbundet har sedan år 1990 delat ut Topeliuspriset - det finlandssvenska publicistpriset, som är en sammanslagning av SFV:s Topeliuspris och Publicistförbundets publicistpris. 

Se tidigare pristagare