74282.jpg

Låt läsningen ta dig på äventyr

11.08.2020 kl. 12:24
Att läsa är att resa. Med hjälp av böcker förflyttar vi oss i tid och rum, och gränser suddas ut. De två bokälskarna Jeanette ”Peppe” Öhman och Karin Jihde delar läsupplevelsen med varandra, vilket gör äventyren och upplevelserna ännu större.

En bok kan fängsla, engagera, underhålla och väcka tankar. Oavsett om boken är verklighetsbaserad eller fiktiv har den en förmåga att ta oss med till nya platser och låta oss möta nya människor. Vad du läser spelar mindre roll, bara du läser.

Två som njuter av att resa i berättelsernas värld är Jeanette ”Peppe” Öhman och Karin Jihde. En av dem bor i Stockholm, den andra i Los Angeles. De träffades på en fest och började tala om hästar och böcker. I dag har de en gemensam podd – Mellan raderna, en podd om böcker och berättelser.

Jeanette Öhman är finlandssvensk författare och journalist som bott utomlands i stora delar av sitt liv. I dag är hon bosatt i Los Angeles. Karin Jihde är PR-konsult, skribent och litteraturvetare. Också Jihde har bott utomlands under stora delar av livet, men bor i dag i Stockholm. Öhman och Jihde beskriver sitt förhållande till böcker som otvunget och lustdrivet. De läser för att böcker är underbara och ger dem mycket. Möjligheten att dela innehållet med varandra gör upplevelsen komplett.

Smarta människor läser

Böcker och läsning har gett duon glädje, längtan och tålamod. Relationen till boken har med tiden blivit mera djupgående. Den har öppnat upp dörrar till nya platser och händelser.

– Som yngre var min läsning väldigt prestationsbaserad, men när man blir äldre inser man att det är smarta människor som läser, säger Jihde.

För Jihde och Öhman är läsningen en resa som tar dem med på intressanta upplevelser. 

– Det är meditativt och skönt att få vara inne i någon annans hjärna, säger Öhman.

Att läsa kan också vara ett medvetet meditativt val, ett sätt att komma bort. En flykt från en situation som saknar andra utvägar. Då blir boken som en tröst. Boken kan också fungera som en trygghet, även om den är spännande.

– Fundera på vad du vill att boken ska göra för dig när du känner dig orolig. Ibland vill man utsätta sig för spänning och då går resan in i en kriminalroman. Nu just vill jag ha förutsägbarhet och då läser jag feelgood av JoJo Moyes, säger Jihde.

Att läsa vidgar vyer. Det spränger gränser på så många sätt. Det är ett billigt sätt att bli en större person.
Karin Jihde

Reseupplevelser som stannar kvar hela livet

Öhman och Jihde tror inte på myten om icke-läsande och läsande människor. Alla har en förmåga att ta sig an boken. Det gäller att välja en bok och ge den en chans.

Läsning är ett sätt att träna intellektet, men det som Öhman och Jihde framför allt gillar med böcker är gränslösheten och fördjupningen som berättelsen ger. En människa som läser blir helt enkelt en mera intressant person.

– Att läsa vidgar vyer. Det spränger gränser på så många sätt. Det är ett billigt sätt att bli en större person, säger Jihde.

Att se en film är också ett sätt att vidga vyerna och koppla av. Men det finns ändå en viktig skillnad – i boken byggs världen i läsarens huvud, en fantasi som alla läskunniga människor har. Det kräver lite mer, men det ger också större utdelning.

– Du kan få en biljett, men själva resan gör du själv. Att sedan dela resan med andra gör den ännu större, säger Jihde.

Glädjen i att läsa har två delar, menar hon. Att läsa och uppleva berättelser, men också att få dela berättelsen med någon annan.

– Vissa läsupplevelser stannar kvar hela livet. Ibland kan man förvånas över vad som blir kvar. Det är häftigt att aldrig veta hur länge resan fortsätter efter att man stängt boken, säger Jihde.

Okej att sluta halvvägs

Att sluta läsa en bok när man kommit halvvägs är helt okej, och det händer både för Jihde och Öhman. Eftersom det finns oändligt med böcker är det ingen idé att hänga upp sig på en som inte fungerar. Att läsa ska vara ett nöje, och boken ska ge läsaren den hen vill ha just då.

– Ibland blir det också ljudböcker. För mig fungerar det bra att lyssna på berättelser samtidigt som jag gör vardagssysslor en hektisk vardag, säger Jihde.

Deras bästa tips för att hålla läslusten vid liv är att göra läsningen till en vana, och inte fastna i en viss genre eller begränsa sig på något annat sätt. Det är också givande att läsa böcker skrivna av författare från olika länder. För att komma igång med läsandet kan du boka in en lässtund till exempel varannan dag, och göra det till en trevlig och mysig ritual.

Vilken är då de största skillnaderna i att resa i en bok och att resa fysiskt?

– Om du bor på ett ställe så lär du dig kulturen, men en solsemester är mera ytlig, säger Öhman.

– Du kanske åker till Thailand och backpackar, men det räcker inte för att verkligen lära känna Thailand. När du reser i en roman som utspelar sig där kommer du därifrån med en helt annan förståelse, säger Jihde.


Texten är en del av bokcirkelkampanjen "En bokälskare har alltid sällskap". Läs mer om kampanjen och starta en bokcirkel i samarbete med SFV:s studiecentral!