77754.jpg

Marta Vanhatalo i Esbo och Riikka Silander i Somero vann uppsatstävlingar i svenska

19.05.2021 kl. 11:00
Tillsammans med föreningen Svensklärarna i Finland rf arrangerar SFV uppsatstävlingar i svenska för årskurs två i gymnasiet. Tävlingarna arrangeras i kategorierna lång lärokurs och medellång lärokurs.

Prissummorna är 300 euro (I-pris), 150 euro (II-pris) och 80 euro (III-pris).

Juryns motivering:


I kategori lång lärokurs skickades sammanlagt 21 bidrag in. Eleverna fick välja mellan föjande rubriker:

  • Ett blogginlägg
  • Ett mejl
  • Resedagbok
  • Ett tal
  • Ett öppet brev

I pris får Marta Vanhatalo, Espoonlahden lukio, Esbo, för sitt artiga och samtidigt väl riktade tal till den lokala kommunalvalskandidaten på besök i skolan. I sin inledning  betonar Marta vikten av ömsesidigt förtroende och de ungas rätt att själva få påverka i frågor som gäller deras framtid. På en välformulerad och korrekt svenska fortsätter Marta att lyfta upp problem som miljöfrågor och ungdomars mentala hälsa, två högaktuella ämnen idag. Martas text visar prov på mogenhet och omdömesförmåga.

II pris får Saana Pikala, Turun klassillinen lukio, Åbo, för sina ärliga funderingar hur det känns att steget ut i vuxenlivet. Saana balanserar på en hårfin lina mellan hemmets trygga vrå och den öppna dörren ut i världen den dag hon fyller aderton. Saana uttrycker sig på en klar svenska och använder skickligt språkliga kontraster när hon beskriver vad frihet under ansvar innebär. Hon är redo att pröva sina vingar, men råder alla föräldrar att i bakgrunden finnas till som stöd och uppmuntran vid behov.

III pris går till Linnea Jokinen, Kuninkaantien lukio, Esbo, en miljömedveten ung människa, som värnar om sin hemtrakt och omgivning. Hon oroar sig för naturens förfall och mängden av skräp som människor lämnar efter sig. Linneas svenska är nyansrik och träffande i beskrivningen av de pågående miljöföroreningarna i hemkommunen. Hon erbjuder även smarta lösningar, som kanhända för henne in i lokalpolitiken en dag?

 

I kategori medellång lärokurs skickades sammanlagt 44 bidrag in. Eleverna fick välja mellan följande rubriker:

  • Kutsu
  • Blogipäivitys
  • Mielipidekirjoitus
  • Lehtiartikkeli

I pris går till Riikka Silander, Someron lukio, Somero, som tar läsaren med på en resa världen runt i sin medryckande text. Dag för dag lotsar Riikka oss på en utmärkt svenska genom en annorlunda vecka fylld av roliga upplevelser i multikulturalismens tecken. Riikkas text är inspirerande och hennes karaktärsbeskrivningar målande i det att hon ger varje land ett utmärkande särdrag. En i sanning berikande och händelserik skolvecka, där hela klassen dras med i dansens virvlar.

II pris får Jenni Palukka, Joensuun Lyseon lukio, Joensuu, för sin sympatiska beskrivning av tre generationers samvaro i köket. Jennis svenska är så gott som felfri och hon lyckas suveränt förmedla känslan av samvaro och mys i en harmonisk kombination. Jennis text följer ett kronologiskt upplägg och som trions yngsta är hon nu redo att testa nya smaker. Och det bästa är att få bjuda familj och vänner på egenlagad mat.

III pris får Heini Ylenius, Hyvinkään lukio, Hyvinge, för sin vänliga inbjudan till sommarfest. Snart är coronapandemin över och sin födelsedag till ära vill Heini ställa till med kalas. En lyckad fest kräver noggrann planering och Heini vill fira sin myndighetsdag med stil. Heinis svenska är tydlig och klar och hennes inbjudan lovar god mat, omväxlande program och allt annat man än kan önska. Måtte sommaren komma snart!