85160.jpg

Stora känslor när unga tar sig an drömmar

15.02.2023 kl. 10:00
48 tusen möjligheter och minst lika många drömmar. Men vad är det som hindrar oss från att lyckas? Det har ungdomarna i Wava-institutet i Jakobstad funderat på under ett års tid. Resultatet är nycirkusföreställningen 48 tusen möjligheter, som framförs av elever från Wava-institutet i Jakobstad.

Text & bild: Sonja Finholm

Scenen i Schaumansalen i Jakobstad är kolsvart. Det enda som lyser upp är lite rök och det stora vita drömparaplyet. Under det kan allt hända, både på gott och ont.

– Det är ganska tunga saker vi behandlar, innehållet i storyn är mycket mera allvarligt än jag trodde från början.

Det säger 14-åriga Elsa Djupsjöbacka. Hon är en av de cirka 30 ungdomar som ingår i ensemblen som under februari visar nycirkusföreställningen 48 tusen möjligheter. Ungdomarna har funderat på sin egen framtid, men också på de stora existentiella frågorna. Temat är drömmar, men även de begränsningar som finns i en småstad – jantelagen och våra egna antagonister som hindrar oss från att förverkliga våra drömmar.

– Det kan vara allt från kroppsform, hudfärg eller osäkerhet till vilket språk du talar eller vilken klass dina föräldrar tillhör, förklarar 14-åriga Elli Riitijoki.

Både hon, Elsa och de andra tjejerna som berättar om föreställningen är elever i Wava-institutet. Det tvärkonstnärliga projektet startade våren 2022 med workshoppar i musik, dans, teater, bildkonst och ordkonst. Manus till berättelsen finns i form av en dikt som ungdomarna skapat tillsammans med författaren Ellen Strömberg. En annan viktig del är en monolog skriven av 16-åriga Alva Tjäru som placerar de ungas egenskaper i olika kategorier, inspirerat av de olika nivåerna i Dantes helvete. Platsen är en småstad som visar upp sina mörkaste sidor.

 


Ellen Dahlin, Alma Ellfolk, Elli Riitijoki, Lea Vestersund och Elsa Djupsjöbacka är elever i Wava-institutet i Jakobstad och en del av ensemblen i föreställningen 48 tusen möjligheter.

48 tusen möjligheter är ingen vanlig teaterföreställning med roller och repliker, utan allt vävs ihop till en enda stor berättelse. ”Jag vill hitta någon att älska. Jag vill se världen. Jag vill bli rik. Jag vill vara omtyckt.” Replikerna innehåller många känslor och tillsammans med den svarta scenografin skapas en dramatisk inramning. ”Tro inte att du är någon!”

Den röda tråden rent fysiskt är cirkuskonsten. Med hjälp av två professionella cirkusartister har deltagarna bland annat fått lära sig att jonglera och bygga pyramider. Det är också cirkuskonsterna som varit mest utmanande.

– Jag har lärt mig mycket nytt, och märkt att man kan mycket mer än man tror. Bara man vågar, säger Elsa Djupsjöbacka.

Genom att jobba med föreställningen har hon också låtit sina egna drömmar växa. Elsas första egna låt Water ligger redan ute på Spotify, och hon vill vidare. Producera mera musik, stå på scenen och förhoppningsvis kunna livnära sig som artist. Flera av de andra flickorna delar hennes drömmar om musik och skådespeleri och ett liv i rampljuset. Men det finns också de som drömmer om det rakt motsatta:

– Jag vill också ut i världen och jobba med musik, men en dag vill jag flytta tillbaka hit och ha en egen familj. Vår släkt är ganska liten och för mig känns det viktigt att den lever vidare, säger 14-åriga Ellen Dahlin.

Under projektet har ungdomarna också intervjuat äldre släktingar och bett dem berätta som sina drömmar. Elsa Djupsjöbacka säger att det var ganska sorgligt att läsa berättelserna.

– Det enda de drömmer om är fred och att barnbarnen ska ha det bra. Jag tänker att vi unga har så mycket större drömmar, så mycket mer vi vill hinna göra innan vi dör.

Alla har röda och blåa trianglar målade i ansiktet. Projektledaren Ida-Maria Rak förklarar att färgerna symboliserar de två motpolerna i föreställningen – det ljusblåa är våra drömmar och möjligheter medan det röda symboliserar allt det som hindrar oss.

Ida-Maria Rak är projektledare och Julia Hellén är producent för föreställningen 48 tusen möjligheter.

Utmaningen för Ida-Maria Rak och producenten Julia Hellén har varit att hålla ihop ett så pass stort projekt. Förutom de 14 ungdomarna på scenen ingår även elever från stadens specialklasser, plus en dansgrupp, en scenografigrupp och ett band från Wava-institutet.

– Det har varit en lång process även tidsmässigt, och det känns bra att vi kommit så här långt. Målsättningen att låta de ungas röst bli hörd kommer att uppfyllas, och jag hoppas att publiken också ska känna allt som rör sig på scenen, både på riktigt och i drömmarnas värld, säger Julia Hellén.

I omklädningsrummet bakom scenen trängs eleverna framför spegeln. Frisyrer ska rättas till och premiärnerverna börjar så småningom krypa fram. Senare på eftermiddagen ska de för första gången repetera hela föreställningen på en gång. De får instruktioner om att vara barfota, och plötsligt talar alla i munnen på varandra.

– Ingen sa att vi ska vara barfota i dag! Jag vill inte visa mina fötter…

Ida-Maria Rak lugnar ner dem, och snart har alla på sig sina vita scenkläder. Och strumporna ligger i en hög nedanför scenen. Det handlar om att våga vara sig själv.

48 tusen möjligheter

Vad: En nycirkusföreställning med temat möjligheter och drömmar i en småstad. Titeln syftar på Jakobstads 48 000 invånare.
Vem: Artisterna består av både svensk- och finskspråkiga elever i åldern 12–16 från Wava- institutet, samt från specialklasserna i Kyrkostrand och Länsinummi skolor. Plus de två professionella cirkusartisterna Hanna Laiho och Damián Santibáñez.
Hur: Projektet inleddes våren 2022 med tvärkonstnärliga workshoppar i ordkonst, teater, musik, dans, cirkuskonst och bildkonst – med sikte på en föreställning i Schaumansalen.
Målsättning: Att ge barn och unga en möjlighet att uttrycka sig och få sina röster hörda, att via konsten kunna processa existentiella frågor och utforska sina egna gränser och drömmar.
Föreställningar: 22, 23, 24 och 25 februari.

Wava-institutet

∙ Ordnar grundläggande konstundervisning i musik, bildkonst, dans och teater för barn, unga och vuxna. Erbjuder även ordkonst och musiklekis för småbarn.
∙ Finns i Campus Allegro i Jakobstad, men betjänar även grannkommunerna Pedersöre, Larsmo och Nykarleby.
∙ Varje vecka deltar över 800 elever i verksamheten, under ledning av cirka 40 lärare.
∙ Verksamheten är flerspråkig.
∙ Wava-institutet har sin grund i Jakobstadsnejdens musikinstitut som ända sedan 1970-talet har erbjudit grundutbildning i musik.

Med hjälp av vännerna
48 tusen möjligheter

SFV:s mål: Kulturupplevelser för barn och unga med koppling till lärandeprocesser.
Beviljat ändamål: Filmpedagogisk webbtjänst för svenskspråkiga elever.
Bidragsmottagare: Wava-institutet Beviljat belopp: 5 000 euro
Tidsperiod: 12.2022–3.2023
Förväntat resultat: En minnesvärd kulturupplevelse som stärker de ungas framtida kulturintresse.