69182.jpg

Finskspråkiga grundskoleelever fick pris för goda uppsatser i svenska

21.05.2019 kl. 09:32
Eemil Erola från Åbo, Helmiina Savolainen från Heinävaara, Ada Heikkilä från Esbo, Kaneli Villa från Grankulla och Anni Suokko från Vanda har vunnit första pris i SFV:s och Svensklärarna i Finlands uppsatstävlingar i svenska.

Bilden: Vinnarna i samtliga kategorier, fr.v. Eemil Erola, Helmiina Savolainen, Ada Heikkilä, Kaneli Villa och Anni Suokko.

- Det är en stor grej för mig att få första pris i uppsatstävlingen. Jag blev förvånad och tacksam, och jag tror att jag kommer att ha använding för min svenska i framtiden, säger Ada Heikkilä som fick första pris i kategorin Årskurs nio, lång lärokurs

SFV arrangerar tillsammans med föreningen Svensklärarna i Finland rf uppsatstävlingar i svenska för finskspråkiga grundskoleelever. Prissummorna är 70 euro (I-pris), 50 euro (II-pris) och 30 euro (III-pris). 

Totalt 46 bidrag sändes in i följande kategorier: 

  • Elever i årskurs sex, lång lärokurs
  • Elever i årskurs nio, medellång lärokurs
  • Elever i årskurs nio, lång lärokurs
  • Elever i årskurs sex, språkbad
  • Elever i årskurs nio, språkbad

Under prisutdelningen på SFV:s kansli i Helsingfors tisdagen den 21 maj kl. 12 fick vinnarna i alla kategorier ta emot sina pris. Samtliga pristagare är:

Kategori Årskurs sex, lång lärokurs:

I-pris, Eemil Erola, Luostarivuoren koulu, Åbo

Första pris går till Eemil Erola för hans hurtiga inbjudan till en grillfestival i familjens trädgård. Eemil är i sommarstämning och har lagt ner stor omsorg på planeringen av de praktiska arrangemangen. På en svenska som förmedlar iver och förväntan inför festen, får han gästerna att önska att sommaren ska komma snabbt!

II-pris, Alina Järveläinen, Taimon koulu, Nådendal

Alina Järveläinen får andra pris för hennes inbjudan till sitt födelsedagskalas, som hon arrangerar med lite hjälp av sin syster. I sin uppsats berättar Alina redigt och fint om vad hon ska bjuda på och allt det skojiga som hennes kompisar får vara med om. För Alina är det viktigaste att få träffa sina vänner – några gåvor behöver hon inte.

III-pris, Fiiakaisa Laine, Taimon koulu, Nådendal

Tredje pris får Fiiakaisa Laine, som älskar hundar och drömmer att få en egen hund på riktigt. Fiiakaisa beskriver utförligt vad hon tycker om, vad hon gör på fritiden och berättar att hon har en stor gård, där hunden kan få leka. Kanske hunden Muffe har tur och får komma hem till Fiiakaisa?


Kategori Årskurs nio, medellång lärokurs:

I-pris, Helmiina Savolainen, Heinävaaran koulu, Heinävaara

Första pris går till Helmiina Savolainen för hennes levande och färgstarka skildring av sin fritid. Helmiinas stora intresse är musik, och på en mycket god och nyansrik svenska beskriver hon sin favorithobby. I sitt språk tacklar Helmiina skickligt motpolerna och balansgången mellan hobby och skola.  Men för att bli den musiker hon en gång vill bli, glömmer inte Helmiina att idrotta och koppla av med familjen ibland.

II-pris, Arttu Vartiainen, Heinävaaran koulu, Heinävaara

Arttu Vartiainen får andra pris för sitt förnuftiga resonemang kring hur han spenderar sin fritid på bästa sätt. Arttu använder en korrekt svenska och förflyttar sig smidigt från ämne till ämne. Skogen, böckerna och idrotten upptar en stor del av hans tid. Men mest fokuserar Arttu på språk och ser sig själv en dag som översättare eller lingvist, något som också kommer fram i hans språkbruk redan nu.

III-pris, Lila Ahnger, Helsingin ranskalais-suomalainen koulu, Helsingfors

Tredje pris får Lila Ahnger för sin utförliga och genomgående beskrivning av sina fritidssysslor. Lila har ett rikligt ordförråd och beskriver målande sin passion för fäktning. Musik och böcker spelar också en stor roll i hennes liv och med familjen går hon ofta på musikaler och teater. Kanske blir hon själv en skådespelare en dag, resonerar Lila i sin uppsats.


Kategori Årskurs nio, lång lärokurs:

I-pris, Ada Heikkilä, Karakallion koulu, Esbo

Första pris är Ada Heikkilä förtjänt av för hennes sympatiska ansökan om ett jobb i en förskola. Adas svenska flyter behagligt fram och i sin löpande text återger hon en klar bild av sina tidigare förtroendeuppdrag och sin kärlek för barn. Ada lyfter skickligt fram sina tidigare arbetserfarenheter och understryker att hon vill föregå som ett gott exempel för den kommande generationen. Får Ada jobbet? Ja, det ska vi hoppas.

II-pris, Kaarna Kontulainen, Kuopion steinerkoulu, Kuopio

Andra pris för sin text om det ytterst samhällsaktuella ämnet om klimatfrågan får Kaarna Kontulainen. Som den miljömedvetna ungdom hon är, känner Kaarna sitt ansvar och vill medverka till att skapa en renare planet. Hon klär sina tankar på svenska i dagsaktuella ord och förnuftiga resonemang, något hon säkert kommer att ha nytta av i framtiden. Det är Kaarnas generation, som föregår med gott exempel och visar vägen för oss andra.

III-pris, Iris Raunu, Peltolan koulu, Vanda

Tredje pris får Iris Raunu för sin tydliga och sakliga arbetsansökan om ett sommarjobb i en reception. Iris har i en klar text lyckats fånga in det väsentliga i uppgiften och beskriver på redig svenska sina meriter, språkkunskaper och tidigare arbetserfarenheter. Utan större utsvävningar, men med desto mera innehåll, övertygar hon sin läsare om att hon är den rätta för jobbet.


Kategori Årskurs sex, språkbad: 

I-pris, Kaneli Villa, Mäntymäen koulu, Grankulla

Kaneli Villa får första pris för sin medryckande recension av en film hon länge väntat på att få se. Kaneli beskriver livfullt och målande filmens bakgrund och handling och fångar samtidigt läsaren i en nyfikenhet att få veta mer. Kaneli använder svåra ord och imponerar med sin jargon: blir hon kanske själv en filmrecensent en dag?

II-pris, Tove Klockars, Mäntymäen koulu, Grankulla

Med på Mamma Mia 2 tar Tove Klockars oss i sin text, som hon också får andra pris för. Tove beskriver på medryckande svenska sagan från den vackra övärlden, dansen och sången. Hemligheter och intriger – allt detta fångar Tove i sin uppsats om musikalen som tog världen med storm.


Kategori Årskurs nio, språkbad: 

I-pris, Anni Suokko, Kilterin koulu, Vanda

Första pris får Anni Suokko för sin uppsats om hur vi kan minska de ekologiska fotavtrycken på vår planet. Annis text följer en logisk struktur, hon har ett rikligt språkbruk och behärskar en så gott som felfri svenska. Med sitt eget resonemang och sina funderingar hur hon själv kunde bidra med ett strå till stacken, ger hon oss alla några guldkorn att ta i. Annis text ger intressant läsning och stycke för stycke öppnar hon för lösningar mot en bättre värld.

II-pris Saaga Pietarinen, Kasavuoren koulu, Grankulla

Andra pris går till Saaga Pietarinen för hennes ansökan om ett receptionistjobb på Busholms campingplats. I sin arbetsansökan lyfter Saaga på mycket god svenska fram sina meriter och tidigare arbetserfarenheter inom servicebranschen. Saagas språk är varierande och tydligt och hon har sammanfattat sin ansökan med en klar logik.

III-pris, Emma Partonen, Kilterin koulu, Vanda

Emma Partonen erhåller tredje pris för sin ansökan om ett sommarjobb i en förskola. Med entusiasm och iver beskriver Emma sig själv, sina intressen och sin familj. Hon kopplar fint ihop sammanhang och ord, och greppar fint om det svenska språket. Emma kan även tänka sig att utbilda sig inom småbarnspedagogiken i framtiden.