Bokcirklar

Är du också en bokslukare, eller vill du komma igång med att läsa mera regelbundet? Vill du utvecklas och prata om böcker med en grupp du själv väljer? Visste du att privatpersoner och föreningar som startar en bokcirkel i samarbete med SFV:s studiecentral kan ansöka om ett bokcirkelbidrag på 100 euro?

Vad är bokcirklar – hur fungerar det?

En bokcirkel består av en grupp människor som läser böcker och diskuterar dem. Vilka böcker gruppen läser, hur den träffas och när den träffas avgör gruppen själv. Samtalet och samvaron är det viktigaste. En bokcirkel kan även vara digital och ordnas på distans. Läs mer om hur du kan arrangera digitala bokcirklar i SFV-magasinet 2/2019 (s. 40).

Vissa bokcirklar har specifika teman, andra läser mera fritt. Det finns också bokcirklar som riktar in sig på noveller, dikter, pocketböcker eller ljudböcker. En tumregel brukar vara att deltagarna turas om att välja bok. Bokcirkeln kan också bjuda in gäster på ett aktuellt tema. En bokcirkel är en sammansvetsande och självutvecklande metod för lärande i grupp. Genom att tillsammans läsa och prata om boken blir upplevelsen starkare.

Nya perspektiv, gemenskap och utveckling

En bokcirkel förenar nytta med nöje och de goda effekterna är många: Det är en möjlighet att få vara med i en gemenskap och samtidigt stimulera hjärnan och tankarna. Läsning och samtalen kring böcker öppnar upp för nya perspektiv, kan minska stress, stärker det kritiska tänkandet och utvecklar oss som medmänniskor.

Tillsammans med SFV:s studiecentral

Anmäl bokcirkeln till SFV:s studiecentral efter er första träff! Ledaren för bokcirkeln håller kontakten med SFV – anmäler och redovisar cirkeln. Läs kriterierna ner på sidan 

ANMÄL DIN BOKCIRKEL HÄR

 


 

 

Har du träffat oss på Helsingfors bokmässa och fått ett bokmärke att knyta?

Här hittar du en pdf med en förstoring av knytmönstret.

Här hittar du instruktionsvideon på Youtube.

 


 

Ta del av artiklar med inspirerande bokslukare som uppmuntrar till läsning, bildning och gemenskap: 

Vad är tanken bakom Läs med vännerna?

SFV:s studiecentral uppmuntrar läsande människor att starta bokcirklar på svenska i Finland. Man kan starta en bokcirkel och välja bok själv – eller välja att följa konceptet Läs med vännerna, där bokrabatt på sex böcker och bokcirkelmaterial till dessa ingår.
Läs mera »
03.11.2022 kl. 10:01

Nytt bokcirkelkoncept: Läs med vännerna

Läs med vännerna - bokplock och cirkelprat, ger din bokcirkel diskussionsmaterial för utvalda nya, finlandssvenska böcker. Anmäl din cirkel till SFV:s studiecentral och få genast tillgång till materialet.
Läs mera »
06.06.2022 kl. 10:44

Bokprat blev livslång vänskap

De har läst böcker tillsammans i över 40 år. Skrattat, gråtit och förundrats. I dag har bokcirkeln Pratbubblan bara fyra medlemmar kvar, och tre av dem har redan fyllt 80 – men några planer på att sluta finns inte.
Läs mera »
21.10.2020 kl. 09:32

Det här vill vi med bokcirkeln – och här kommer våra boktips!

I tolv veckor har vi genom kampanjen "En bokälskare har alltid sällskap" velat uppmuntra till läsning, bildning och gemenskap. – Vi vill att fler ska upptäcka gemenskapen i en bokcirkel och inse hur mycket böcker kan ge, säger SFV:s kanslichef Johan Aura.
Läs mera »
07.10.2020 kl. 15:22

I bokcirkeln tränas din empatiska förmåga

Tänk att en berättelse på ett papper kan göra dig till en bättre människa. Läsning förbättrar empatin och förmågan att sätta sig in i andras livsöden. – Alla utom psykopater har en empatisk förmåga, säger psykolog Sture Enberg, som tycker att boken är en fantastisk uppfinning.
Läs mera »
30.09.2020 kl. 13:16

Läsning är styrketräning för hjärnan, säger läsambassadören Amanda Audas-Kass

Läsning är precis som träning – det behövs många pass innan man är i toppform. Om det känns jobbigt kan du börja med en kvart om dagen. Redan det stärker din vardagskompetens och ger dig ett större ordförråd.
Läs mera »
22.09.2020 kl. 14:44

För Axel Åhman gäller målmedvetet arbete - "Kreativitet är överdrivet romantiserat"

För Axel Åhman är läsandet och fiktionen ett sätt att söka kickar. Han får också idéer av andras verk, men när det gäller den egna kreativa produktionen finns inga genvägar, endast målmedvetet arbete.
Läs mera »
16.09.2020 kl. 10:27

Bokcirkeln ger glädje och stärker minnet – Carita Skog leder bokcirklar på äldreboende

Carita Skog har läst för alla, från småbarn till minnessjuka äldre. I 30 år har hon hållit bokcirklar, och hon pratar om böcker med en påtaglig glädje. Hennes röst liksom studsar. – Jag är inte blyg. Det kan man inte vara om man håller bokcirklar, säger hon.
Läs mera »
09.09.2020 kl. 09:54

Boken – en plattform för byapatrioten

Berättelser om tant Agda med förkläde och knut i nacken, smällkalla vintrar med hembränt i bastun och byskolans stränga lärare. Intresset och kärleken för den egna hembygden är aldrig så stark som med en byhistorik i handen.
Läs mera »
02.09.2020 kl. 10:23

Bokcirkeln korsar hav och gränser

Havet skiljer dem åt, men inget stoppar intresset för boken och berättelsen. På varsin sida av Kvarken läste två bokcirklar samma bok, med målet att sammanstråla i en digital bokcirkel.
Läs mera »
26.08.2020 kl. 09:32

Gubbjävlarna håller liv i läslusten

Att läsa för att prata om boken med andra håller motivationen uppe – även de gånger Netflix lockar. Bokcirkeln Gubbjävlarna har blivit som en träningsgrupp, där läsningen är huvudgrenen. Gruppen består av fem män som balanserar läsandet mot en hektisk vardag.
Läs mera »
19.08.2020 kl. 10:00

Låt läsningen ta dig på äventyr

Att läsa är att resa. Med hjälp av böcker förflyttar vi oss i tid och rum, och gränser suddas ut. De två bokälskarna Jeanette ”Peppe” Öhman och Karin Jihde delar läsupplevelsen med varandra, vilket gör äventyren och upplevelserna ännu större.
Läs mera »
11.08.2020 kl. 12:24

Läsning bra för det kritiska ögat

Fake news och alternativa medier har blivit vardagsmat. Men vad är lögn och vad är sanning, och hur ska vi kunna avgöra det? – När utbudet av information är stort är det viktigt att kunna ifrågasätta. Boken är ett bra sätt för läsare i alla åldrar att träna sitt kritiska tänkande.
Läs mera »
05.08.2020 kl. 07:00

Med böcker hinner du uppleva mer

I sängen, i soffan, i fåtöljen. Författaren Ellen Strömberg läser överallt. För henne är läsningen en självklar del av vardagen. – Att läsa är avkoppling, det minskar stress och ångest, och gör det möjligt att turista i olika världar i den egna soffan.
Läs mera »
29.07.2020 kl. 09:00

En bokcirkel i molnet

Har du svårt att pricka in klockslag och platser i kalendern? Då kan en digital bokcirkel vara en bra lösning. I gruppen Fejsbokcirkeln 2020 finns varken tider eller möten, men däremot ett digitalt forum där medlemmarna kan dela sina läsupplevelser.
Läs mera »
22.07.2020 kl. 09:00

Kriterier för att ansöka om bokcirkelbidrag

 • Bokcirkeln startas av en privatperson eller en förening, och pågår högst ett år räknat från startdatum. Cirkeln kan starta när som helst och är inte bunden till kalenderåret eller terminer. 
   
 • Anmäl bokcirkeln till SFV då den startat, till exempel efter er första träff. Ledaren för bokcirkeln anmäler cirkeln elektroniskt genom att fylla i ett formulär. En ny cirkel kan också anmälas i samband med redovisning av en tidigare cirkel.
   
 • Bokcirkeln har minst 5 deltagare. 
   
 • Cirkeln pågår i minst 10 men högst 20 studiecirkeltimmar (en studiecirkeltimme = 45 minuter). Cirkeln redovisas senast en månad efter det att den avslutats eller senast efter 20 cirkeltimmar. Om bokcirkeln fortsätter måste den anmälas på nytt.
   
 • Deltagarna träffas minst 3 gånger per cirkel.

   

Viktigt att veta

 • Bokcirkelledaren ansvarar för att hålla ihop och samla gruppen. Ledaren sköter också den administrativa biten och kontakten till SFV. 
   
 • Vi skickar redovisningsblankett, reseräkning och närvarolista till cirkelledaren efter att anmälan registrerats hos SFV.
   
 • Bokcirkelledaren betalar alla räkningar/utgifter som hör till cirkeln. Godtagbara kostnader för en cirkel är kostnader för material (t.ex. litteratur), cirkelledarens resekostnader, kostnader för utomstående sakkunnig/föreläsare, hyreskostnader samt kostnader för skälig traktering.
   
 • Redovisningen sänds in undertecknad i original med bilagor. Genom att underteckna och datera cirkelredovisningen intygar cirkelledaren att alla uppgifter är korrekta. En av deltagarna bör också intyga att cirkeln hållits. Återanvänd inte gamla blanketter.
   
 • Till redovisningen bifogas deltagarlistan, eventuell reseräkning för cirkelledaren och eventuella kvitton.
  • Privatpersoner bör av skatteskäl bifoga kvitton i original eller genom bestyrkt kopia till redovisningen. Kvittona bör hänföra sig till den tidsperiod som studiecirkeln planerats och verkat. Utskrift från nätbanken duger också.
  • Föreningar behöver inte bifoga kvitton. Det räcker att redovisa kostnaderna på redovisningsblanketten. Vid behov måste man kunna uppvisa kvitton.
 • Returnering av redovisningsblanketten och bilagor:
  • Med post till adressen: Svenska folkskolans vänner rf, Handelsesplanaden 23 B, 65100 Vasa.
  • Eller med e-post till: kenneth.ronnkrans@sfv.fi.

Blanketten och bilagor skannas/fotograferas. Om kassakvitto bifogas ska det undertecknas av cirkelledaren. Kvitto från nätbanken behövs inte undertecknas.