Sommarlägret – ett digitalt superläger!

Tre sommarlovsdagar, 31 roliga workshoppar att välja mellan och över 100 lägerdeltagare från hela Svenskfinland. Vi ses på skärmen!

För vem?

Barn i årskurs 1–6. Barn i årskurs 1–3 förväntas få hjälp av en vuxen. Vissa workshoppar riktar sig enbart till barn i årskurs 4–6.

När?

Den 15–17 juni 2020, kl. 9.45–15 varje dag.

Var?

Det här sommarlovet kommer sommarlägret hem till dig. I din dator, platta eller telefon. Hemma i ditt rum, vid köksbordet, ute i skogen, i hängmattan, på bryggan – eller just precis där du råkar vara!

Pris?

Lägret är kostnadsfritt men du behöver en dator, telefon eller platta med internetuppkoppling, samt eventuellt pysselmaterial (beroende på vilken workshop du anmäler dig till).

Vad?

Fisketips, hopprepstricks, mellanmålssmoothies, programmering, Ankdammsrace, skattjakt, djurskötsel, filmklippning, insekthotell, squishies, drama, cykelfix, experiment, grönsaksinstrument, superpowers, och mycket, mycket mer. Alla workshoppar finns listade längre ner på sidan, indelade enligt tema. Välj workshoppar som intresserad dig, eller testa på något helt nytt och träffa nya vänner! Under tre lägerdagar kan du välja mellan 31 olika workshoppar. Dessutom har vi en gemensam morgonsamling varje dag, med roligt program och överraskningsgäster.

Se alla workshoppar

Hur?

För att delta i Sommarlägret behöver du en dator, telefon eller platta med internetanslutning. Vi använder Google Classroom, du får all teknisk information du behöver i samband med att du anmäler dig till lägret och workshopparna. Varje dag börjar med en gemensam morgonsamling, för att sedan fortsätta i mindre grupper i de workshoppar du har anmält dig till.

Viktigt!

Sommarlägret är ett pilotprojekt för att erbjuda barn meningsfull sommarlovssysselsättning under pandemin. I vissa workshoppar är det önskvärt att du förbereder en del material, men det är inget krav. Sommarlägret har en olycksfallsförsäkring. Barnet deltar på vårdnadsinnehavarens ansvar. För att lägret ska vara en trygg plats för alla, är det viktigt att följa gemensamma spelregler.

Deltagarna får via e-post uppgifter om hur man loggar in till lägret. Arrangörerna kan inte garantera att tekniken fungerar felfritt. Vi erbjuder en teknisk helpdesk per telefon, 0500-878110, och via e-post, kenneth.ronnkrans@sfv.fi.

En del av innehållet bandas och finns fritt tillgängligt på www.sfv.fi/sommarlagret2020 efter avslutat läger.

Lägerdagarnas tidtabell

Kl. 9.45: Dagen inleds med en gemensam samling
Kl. 10–12: Workshoppar
Kl. 12–13: Lunchpaus
Kl. 13–15: Workshoppar

Anmälan

Anmälningslänken öppnar 4.6 kl. 10. Deltagarantalet är begränsat och vi tar emot barnen i anmälningsordning. Anmälningsformuläret stängs 12.6 kl. 10. 

Anmäl dig till sommarlägret här!

Arrangörer

Svenska folkskolans vänner, Make It Finland, Finlands svenska 4H, Folkhälsan, Folkhälsan på Åland, Ungmartha, Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik/EOS/Power Club, DUNK, Kulturkarnevalen, Finlands Svenska Scouter, Finlands Svenska Gymnastikförbund, GLÖD - Österbottens berättarcentrum

STORT TACK TILL VÅRA SPONSORER! Lyyti, Bertills & Jung, Unlock it, Moomin Characters Oy Ltd

Lägret arrangeras i samarbete med SFV:s studiecentral.

Har du frågor, kontakta: Anna-Karin Öhman, 050-342 18 90, anna-karin.ohman@sfv.fi

Använd gärna #digisommar2020 i sociala medier.

WORKSHOPPAR

Rörelse & fritid

Bli en mästare på hopprep

Plocka fram hopprepet och förbered dig på en massa roliga hopprepsutmaningar. Vi testar olika hopprepstricks och övar bland annat på korshopp, can-can och double-unders.

Måndag 15.6, kl. 10–12
Årskurs 4–6
Maxantal deltagare: 70
Arrangör: Finlands Svenska Gymnastikförbund

Cirkelträning

Nu är det dags att röra på kroppen! Kom med på ett roligt pass cirkelträning – i ditt vardagsrum, i trädgården eller i en park. Workshopledaren visar de olika rörelserna och leder dig genom hela träningspasset. Klä dig bekvämt och ha en vattenflaska till hands! Om du har hula-hula-ring, hopprep och boll hemma kan du plocka fram dem, men det går lika bra utan.

Tisdag 16.6, kl. 10–11
Årskurs 1–6
Maxantal deltagare: 20
Arrangör: Power Club/Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Chilla & röris

På den här workshopen varvar vi rörelser till musik med olika typer av avslappningsövningar. Vi visar också hur man syr en skön chillakatt, som är en värmedyna som kan värmas i mikron och vara bra att ha då man vill slappna av. Du behöver inte förbereda något inför workshopen, men om du vill vara med och sy en chillakatt behöver du hjälp av en vuxen, en symaskin, en bit tyg (linne, bomull eller annat värmetåligt tyg) och ris eller hela vetekorn att fylla chillakatten med.

Tisdag 16.6, kl. 13–14
Årskurs 1–6
Maxantal deltagare: 70
Arrangör: Folkhälsan

Bok- och fotbollssnack med Tim Sparv

Sommarlov betyder tid på balkongen, bryggan, gräsmattan eller i hängmattan med en bra bok. Fotbollsproffset Tim Sparv berättar om vad böcker och läsning betyder för honom. Han delar också med sig av sina bästa sommarlovsminnen och hur vardagen som fotbollsproffs egentligen ser ut.

Tisdag 16.6, kl. 14–15
Årskurs 1–6
Maxantal deltagare: 70
Arrangör: SFV

Alla kan rädda – Simkunskap, båtvett, livräddning & återupplivning

Under den här workshopen funderar och diskuterar vi vad man kan göra för att vara trygg vid vattnet och vad man ska göra om det händer något. Det blir några praktiska övningar som du kan göra själv hemma, och dessutom en tipsrunda som du kan fylla i.

Onsdag 17.6, kl. 13–14
Årskurs 4–6
Maxantal deltagare: 25
Arrangör: Folkhälsan

Ut & njut!

Packa en matsäck och gå ut i naturen. Under den här workshopen får du njuta av naturen med alla dina sinnen och skriva en kort berättelse om något du sett eller upplevt. Efteråt får du dela med dig av det du har upplevt med de andra deltagarna. Du behöver en matsäck, penna, papper och kamera eller telefon om du vill fota. Telefon eller platta funkar bäst för den här workshopen. Men du kan också delta i workshopen via datorn och lämna den hemma medan du går ut i naturen.

Onsdag 17.6, kl. 10–12
Årskurs 1–6
Maxantal deltagare: 20
Arrangör: EOS/Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Mellanmål, pyssel & DIY

Kul kulfångare

Vi gör ett roligt spel av en pantflaska. Förbered dig med en 1 ½ liter stor pantflaska (delad på mitten), ett snöre och en kula eller mutter. Du får dekorera din kulfångare med exempelvis klisterbilder och rita och skriva på flaskan med vattenfast tusch. Under workshopen gör vi kulfångaren och alla får träna på att fånga kulan. När workshopen är över är det dags att träna! Vi utmanar dig att kasta utan att missa, hur många kast i rad lyckas du med? Öva under sommarlovet, och skicka in ditt rekord till EOS för att vara med i utlottningen om ett fint sommarpris. Vi berättar mer om utmaningen under workshopen.

Måndag 15.6, kl. 13–14
Årskurs 1–6
Maxantal deltagare: 20
Arrangör: EOS/Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Smarriga smoothies

Lär dig laga läckra och nyttiga smoothies, perfekta till sommarens frukostar och mellanmål. Du kan välja att endast titta på, eller att köpa ingredienserna i förväg och göra smoothies samtidigt som workshopledaren. Då behöver du en stavmixer, mixer eller gaffel och skål, mjölk, naturell yoghurt eller kvarg, bär, banan, och honung eller vaniljsocker om du önskar. Kom ihåg papper och penna för att skriva ner receptet! Om du har ett eget recept du vill dela med dig av får du gärna berätta och visa under workshopen.

Måndag 15.6, kl. 14–15
Årskurs 4–6
Maxantal deltagare: 10
Arrangör: Power Club/Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Gör en squishie

Kom med och gör squishies med vår expert Milea, 9 år. En squishie är en liten mjukisgrej i papper som är kul att klämma på och leka med. Milea ger tips och råd för hur man kan göra olika squishies, och du kan pyssla under tiden, en eller flera squishies, du bestämmer! Förbered dig med papper, penna, sax, plastpåsar av olika sorter och MYCKET genomskinlig tejp.

Tisdag 16.6, kl. 11–12
Årskurs 4–6
Maxantal deltagare: 15
Arrangör: EOS/Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Gör ett korsord

Hur gör man egentligen korsord? På den här workshopen får du lära dig hemligheten bakom ett bra korsord, och testa på att göra ett helt eget korsord. Förbered dig med papper (ett rutigt kan vara bra till en början) och pennor. Du får rita egna bilder och hitta på korsorden tillsammans med ledaren. Korsorden kommer att publiceras i Eostidningen och på eoswebben.fi, så att också andra kan lösa ditt korsord.

Tisdag 16.6, kl. 13–14
Årskurs 4–6
Maxantal deltagare: 15
Arrangör: EOS/Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Måla roliga djurbilder

Kan en katt gå i skor eller bära en handväska? Kom med och måla skojiga djurbilder med vattenfärg tillsammans med workshopledare Marie-Therese Olenius. Vi skissar upp bilder och Marie-Therese visar hur man kan färglägga med vattenfärg, akvareller och färgpennor. Du kan titta på, eller vara med och måla. Förbered med papper (gärna tjockare vattenfärgspapper), blyertspenna, målartejp (ej nödvändigt), vattenfärg och penslar. Akvareller eller färgpennor går också bra!

Tisdag 16.6, kl. 13–15
Årskurs 4–6
Maxantal deltagare: 70
Arrangör: Kulturkarnevalen

Harry Potter-vetenskap i köket

I den här workshopen gör vi roliga experiment i köket. Vid diskbänken kommer vi att undersöka överraskande fenomen som uppstår då man blandar olika ingredienser. Det är nästan som magi! Förbered dig genom att plocka fram: diskmedel, matolja, vispskål, sugrör (2 st), tandpetare (20 st), russin, plastflaska (1,5L och 0,5L), glasflaska, två dricksglas (helst lodräta och släta kanter, utan färg eller figurer), nät (t.ex. det som brukar finnas runt vitlök), gummiband, tomma drickskartonger (2 st), paffbit (tillräckligt stort för att täcka dricksglas), sax, ballonger (3 st), sytråd, kastrull och trasa.

Ta gärna hjälp av en vuxen assistent under workshopen.

Tisdag 16.6, kl. 13–15
Årskurs 1–6
Maxantal deltagare: 15
Arrangör: SFV

Bygg ett insekthotell

Klart att insekterna och bina i trädgården behöver ett eget hotell! På den här workshopen fixar vi mysiga hotell där bina och insekterna kan vila sig och må bra, för att sedan jobba vidare i trädgården bland blommorna. Förbered dig i god tid inför workshopen med att plocka fram:

  • Några rena konservburkar (ärtsoppsburkar eller liknande) eller diskade mjölkburkar.
  • Torkad vass och hundloka. Sprid ut vassen och hundlokan på tidningspapper i ett soligt fönster så de får torka ordentligt minst 1 vecka före lägret.
  • Ståltråd eller buntband.

Vi avslutar workshopen med att visa upp våra insekthotell för varandra och hänga upp dem på ett bra ställe utomhus.

Tisdag 16.6, kl. 13–15
Årskurs 1–6
Maxantal deltagare: 40
Arrangör: FS4H/Vörånejdens 4H

Mellanmål & pyssel

Ungmartha visar hur du bakar mellanmålskex, viker servetter på olika sätt och hur gamla tidningar kan förvandlas till fina och praktiska påsar för prylar och presenter.

Du kan titta på, eller vara med och pyssla. Plocka fram lite gamla tidningar, några pappersservetter och ingredienser för mellanmålskexen. Du behöver: havregryn, bakpulver, salt, hampafrön eller andra inhemska frön, frystorkade bär eller russin, ägg, rypsolja och honung.

Tisdag 16.6, kl. 14–15
Årskurs 1–6
Maxantal deltagare: 20
Arrangör: Ungmartha

Hur tar jag hand om min cykel?

Tillsammans med workshopledaren Olle Englund får du lära dig vad olika delar på cykeln heter, hur de fungerar och hur du tar hand om dem på bästa sätt. Tillsammans kommer vi att fundera och diskutera hur man rör sig i trafiken och vad olika trafikmärken egentligen betyder.

Onsdag 17.6, kl. 10–12
Årskurs 1–6
Maxantal deltagare: 70
Arrangör: Folkhälsan

Detektiver & skattjakter

Ordna en skattjakt

Här får du de bästa tipsen för hur du planerar och ordnar en skattjakt! Under workshopen får du rita kartor och lära dig hur du kan fixa roliga ledtrådar. Du behöver papper och pennor i olika färger, en låda, burk, liten kappsäck eller en skattkista. Och så behöver du förstås en skatt, kanske frukt, saft, bullar, choklad, en teckning eller en överraskning. Efter den här workshopen är du en mästare på att arrangera skattjakter, och kan samla syskon, kompisar eller familjemedlemmar för en spännande jakt.

Måndag 15.6, kl. 10–12
Årskurs 1–6
Maxantal deltagare: 15
Arrangör: Power Club/Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Amazing Ankdammsrace

Kommer ditt lag att hinna lösa alla uppgifter före tiden tar slut? Kommer ni fram till ankdammen? Under den här workshopen blir deltagarna indelade i lag och ert uppdrag är att hitta till den hemliga ankdammen. Ingen kan ta sig dit på egen hand, så ni måste jobba i grupp. Workshopledaren delar ut ledtrådar och gåtor, och genom att lösa dem kommer ni närmare lösningen. Varje inlämnad uppgift för er vidare till nästa, och ett steg närmare målet.

Tisdag 16.6, kl. 10–12
Årskurs 4–6
Maxantal deltagare: 30
Arrangör: Finlands Svenska Scouter

Escape the Lab

Du och ditt team har hittat ett hemligt laboratorium där det pågår en massa fuffens. Ni behöver samla på er allt bevismaterial och hinna ut ur laboratoriet innan forskningsteamet är tillbaka. Ni har 45 minuter på er, kommer ni att hinna ta er ut i tid? Workshopledaren Linda Mannila ger vid behov ledtrådar under spelets gång.

Tisdag 16.6, kl. 13–14
Årskurs 1–6
Maxantal deltagare: 40
Arrangör och sponsor: Unlock It

Kommunikation & teknik

Programmera ett eget labyrintspel i Scratch

Under den här workshopen får du lära dig att programmera ett eget labyrintspel i Scratch tillsammans med Linda Mannila. Workshopen passar dig som har provat på programmering hemma eller i skolan, men som ännu inte har gjort särskilt mycket.

Måndag 15.6, kl. 13–15
Årskurs 4–6
Maxantal deltagare: 40
Arrangör: Make It Finland

Spela Skribbl med Olle

Skribbl är ett roligt online-spel där du ritar och gissar vad andra ritar. Som spelledare fungerar Olle Englund, som är känd för att spexa till det mesta, så det här kommer att bli kul! Vi spelar några omgångar med olika teman.

Tisdag 16.6, kl. 10–11
Årskurs 4–6
Maxantal deltagare: 11
Arrangör: Folkhälsan

Gör en egen film

Gör din egen kortfilm på telefonen eller plattan. I den här workshopen filmar vi och lär oss klippa och redigera filmklipp i appen inShot, kom ihåg att ladda ner appen innan vi kör igång.

Onsdag 17.6, kl. 10–11
Årskurs 4–6
Maxantal deltagare: 40
Arrangör: Make It Finland

Fem tips för att stärka dina superpowers

Anna Bertills och Linn Jung från kommunikationsbyrå Bertills & Jung berättar om mod, självförtroende och hur du kan stärka dina egna superpowers!

Onsdag 17.6, kl. 11–12
Årskurs 4–6
Maxantal deltagare: 70
Arrangör och sponsor: Bertills & Jung

Programmera ett 2D-spel i Scratch

Den här workshopen passar dig som redan har programmerat en hel del och vill lära dig mer. Under två timmar får du tillsammans med Linda Mannila planera och börja skapa ett eget 2D-spel i Scratch.

Onsdag 17.6, kl. 13–15
Årskurs 4–6
Maxantal deltagare: 40
Arrangör: Make It Finland

Musik & drama

Teaterworkshop med Lina Teir

Kom med och skapa en karaktär med hjälp av din egen fantasi och det du hittar hemma. Teaterworkshopen på Zoom passar för dig som tycker om att spela teater, göra egna videor eller klä ut dig. Tillsammans med dramalärare Lina Teir möts vi på Zoom och spelar teater, hittar på berättelser och utvecklar karaktärer - en typ som du vill spela!

15–17.6, kl. 13–15 (du deltar varje dag)
Årskurs 4–6
Maxantal deltagare: 12
Arrangör: DUNK och GLÖD

Bygg ditt eget instrument av grönsaker

Visste du att du kan bygga instrument av grönsaker? Lär dig bygga en gurktrumpet eller varför inte en morotskazoo. Var försiktig med köksredskapen och ha en vuxen med dig då bygger. Skaffa material till det instrument du vill bygga.

Morotskazoo: stor morot, skärbräda, kniv, plastpåse, sax, gummiband, ihåligt metallrör/stort borrbett

Lökskalsshaker: lökskal, tallrik/plastpåse

Äggplantskastanjetter/Aubergine Clap: 2 x äggplator, kniv, skärbräda

Gurktrumpet: gurka, paprika, morot, kniv, skärbräda, metallrör, litet borrbett (ca. 5-7 mm), litet stämjärn

Måndag 15.6, kl. 10–12
Årskurs 1–6 (en vuxen med)
Maxantal deltagare: 70
Arrangör: DUNK/Skolmusik

Bli en trummis med köksredskap

Har du inget trumset hemma? Inga problem! Plocka ihop ditt egna trumset av saker du har hemma och lär dig några nya rytmer och roliga trumkomp tillsammans med Vicky O’Neon.

Tisdag 16.6, kl. 10–12
Årskurs 1-6
Maxantal deltagare: 70
Arrangör: DUNK/Skolmusik

Trolleri

Kom med och lär dig trolleri med alldeles vanliga prylar som finns i varje hem. Tillsammans med workshopledare Jesper Oksanen får du öva på några trick som helt säkert kommer att imponera på familj och vänner. Förbered dig med en kortpacke och ett mynt. Simsalabim!

Tisdag 16.6, kl. 11–12
Onsdag 17.6, kl. 13–14
Årskurs 4–6
Maxantal platser: 15
Arrangör: Kulturkarnevalen

Beatboxing

Beatboxaren och musikern Jonathan ”Strychnine” Nurmi visar och förklarar grunderna i beatboxing. Häng med och lär dig att göra coola ljud endast med hjälp av munnen och rösten!

Onsdag 17.6, kl. 10–12
Årskurs 4–6
Maxantal platser: 12
Arrangör: Kulturkarnevalen

Djur, natur & hållbarhet

Djurworkshop

På Peiks gård i Karis bor en massa olika djur, bland annat åsnor, islandshästar, får, kaniner, höns och katter. Under den här workshopen får du bekanta dig med djuren och livet på gården.

15 juni, kl. 9.30–11.30 och 13–15
Årskurs 1–6
Maxantal deltagare: 20
Arrangör: FS4H

Cirkulera mera

Under den här workshopen delas deltagarna in i team. Teamen funderar över frågor och lösningar kring återvinning och återanvändning av material och prylar. Vad används till vad, och hur? Vi försöker lösa svåra frågor som till exempel vad använd kattsand användas till? Avslutningsvis säljer vi in våra idéer till varandra under ett 60 sekunders marknadsföringstal – lite som pitching på Slush!

Worshoppen ordnas ett flertal gånger under lägret. Innehållet det samma i varje workshop.

15, 16, 17 juni, kl. 10–12
Årskurs 4–6
Maxantal deltagare: 20
Arrangör: FS4H/Projekt Spektrum

Allt du behöver veta om fiske

Tycker du om att fiska på somrarna? Då är det här en workshop för dig. Vi tittar tillsammans på en film om fiske, och lär oss om var och när man får fiska, hur man förbereder sig och vad som är viktigt att tänka på då man fiskar. Efter att vi tillsammans tittat på filmen kan du ställa frågor om fiske till en expert och får ta del av råd och tips. Och förstås berätta om din finaste fångst! Kanske du till och med har en bild du kan visa för oss andra?

Onsdag 17.6, kl. 13–15
Årskurs 1–6
Maxantal deltagare: 70
Arrangör: Folkhälsan på Åland

 

Anmäl dig till sommarlägret här!