Välkommen att arrangera en samarbetskurs med SFV:s studiecentral (SFV)!
Att arrangera en kurs i samarbete med SFV:s studiecentral innebär att du anmäler din kurs till oss två veckor innan den startar. Då har du möjlighet att ansöka om kursbidrag för kursen, förutsatt att den uppfyller vissa kriterier. De finns listade lite längre ner på sidan. Kursbidraget är 50% av godkända timkostnader, men högst 24 euro per timme (26 euro 2021).
OBS! Läs mer om hur coronapandemin påverkar kursverksamhet.
Undervisningstimmarna beviljas av kurskoordinator Beatrice Östman, beatrice.ostman@sfv.fi, 040-5026 026, som också gärna ger råd och hjälper till med att planera kurser.
I år finns det även möjlighet att ansöka om förhöjt bidrag på 100 euro per timme för kompetensutveckling för personal eller förtroendevalda i en organisation. Mer information längre ner på sidan.
Övriga villkor och nivån för statsbidraget per undervisningstimme fastställs årligen.
Formen för kursen kan variera. Det kan vara en längre regelbunden kurs, en föreläsning, ett seminarium eller liknande. En förening med olika programinslag under en hel termin, kan anmäla hela terminsprogrammet som en enda kurs.
Anmäl och redovisa din kurs via vår webbtjänst KURRE.
Det finns också möjlighet att ansöka om ett förhöjt bidrag på 100 euro/timme. Bidraget riktas till kurser vars syfte är att stärka och förhöja kompetensen hos personalen och/eller förtroendevalda, främst genom fortbildning som fördjupar det egna kunnandet inom organisationen. Syftet med bidraget är att stärka föreningarna och organisationerna som professionella aktörer. Kurser i samarbete med andra aktörer prioriteras. Bidraget kan max vara 50% av kostnaderna. Du ansöker om det förhöjda bidraget genom att sända in en fritt formulerad plan på genomförande eller kursprogram samt uppskattade kostnader till anna-karin.ohman@sfv.fi. De reserverade medlen för det förhöjda bidraget är begränsade.
Coronapandemin och undantagstillståndet har förändrat vår vardag på ett påtagligt sätt. Den rådande situationen påverkar också föreningslivets kursverksamhet och många har valt att pausa verksamheten och inhiberat en del av vårens kurser. I fall ni avslutat vårens kurser ber vi er att meddela nytt slutdatum för att kunna aktivera redovisningslänken. Håller ni paus och avvaktar går det bra att meddela nya kursdatum då ni vet om kursen förverkligas.
Vi vet inte idag hur långvarigt detta blir, men vill uppmuntra er kursarrangörer att flytta eller omforma kurser och utbildningar till digitala versioner. Det kan ske på distans eller genom nätkurser.
På SFV:s YouTube-kanal finns inspelningar av våra webbkurser med Linda Mannila och Johanni Larjanko.
Följande regler gäller:
Kurser som ordnas digitalt eller på distans följer samma regler som kursverksamheten i övrigt. Som kurstimme räknas undervisning via nätet och handledning av studerande på distans. Det kan till exempel vara frågan om att ge kursuppgifter, feedback eller utvärdering. Till distansundervisning räknas inte tid för kursförberedelser.
Så här fungerar det i praktiken:
En kurs kan förverkligas digitalt genom att läraren undervisar live via nätet med hjälp av ett digitalt verktyg, exempelvis Google Meet. Ett kursinnehåll kan också bandas så att deltagarna vid lämpligt tillfälle kan ta del av innehållet. Det krävs sju deltagare för att kunna förverkliga kursen.
Kursen kan också genomföras som distansundervisning vilket innebär att kursdeltagaren genomför uppgifter hemma som hen fått av läraren. Det kan handla om instruktioner, länkar till material som finns på nätet, Youtube-klipp, texter att läsa eller andra hemuppgifter. Ordnas kursen som distanskurs är det viktigt att läraren och den studerande håller kontakt under lärprocessen tex via e-post eller telefonsamtal.