SFV:s rit- och skrivtävling Snälla hjältar

Vinnare och frontfigurer i tävlingen Snälla hjältar berättar i filmen vad läsning och böcker betyder för dem. Filmen får gärna användas i undervisningen inom den grundläggande utbildningen.
 


Fem tips för hur du kan använda filmen i undervisningen:

  • Varför läser du? Samtal i klass om varför eleverna läser, eller kanske inte gör det?
  • Man säger att läsning öppnar dörrar. Vad menar man med det?
  • Vad kan läsning ge förutom avkoppling?
  • Läsning behöver inte alltid innebära att man läser böcker. Vad kan den som inte vill ta sig an en bok läsa istället? Finns det en nytta med att bredda vad man läser?
  • Deltagarna i videon berättar vad de läser och vad läsningen ger dem. På vilket sätt kunde du dela med dig av goda läsupplevelser till andra?

Vill du se och läsa alla premierade bidrag?

Boken Snälla hjältar innehåller samtliga premierade bidrag i tävlingen. Den innehåller också artiklar med några av frontfigurerna för tävlingen: skådespelaren Christoffer Strandberg, författaren Henna Johansdotter och författaren Maria Turtschaninoff.

Jurymedlemmen Mia Österlund berättar ur ett forskningperspektiv om Tove Jansson, Mumindalen och mumintrollen, och hon avslöjar vem hennes egen snälla hjälte är bland muminkaraktärerna. Jonna Frankenhaeuser, lärare i Grännäs skola i Borgå, berättar hur tävlingen förverkligades i deras skola och blev en del av en större kreativ helhet.

Vi postar boken under vecka 49 till alla skolor som deltog i tävlingen och till alla elever som premierades. Övriga intresserade kan beställa ett exemplar av boken kostnadsfritt från SFV.

 

Beställ boken kostnadsfritt från SFV här

 


 

Tävlingen Snälla hjältar avgjord – sammanlagt 36 elever premieras

Rit- och skrivtävling Snälla hjältar avslutades den 18 september. Totalt 194 teckningar och texter av barn och unga skickades in av 50 skolor runt om i Svenskfinland. Tre jämbördiga vinnande bidrag, samt ett hedersomnämnande, per årskurs är nu utsedda.

Läs pressmeddelandet

De premierade i tävlingen Snälla hjältar
 

Årskurs 1: Clara Lehenberg från Kirjala skola i Pargas, Erin Tanska från Botby skola i Helsingfors och Aron Viljanen från Kyrkfjärdens skola i Ingå. Ett hedersomnämnande går till Julia Häggblom från Korsholms skola i Korsholm.

Årskurs 2: Isac Langhed från Sundom skola i Vasa, Sophia Rung från Södra Paipis skola i Sibbo och Rauha Talvitie från Åshöjdens skola i Helsingfors. Donna Ruokonen från Hindhår skola i Borgå tilldelas ett hedersomnämnande. 

Årskurs 3: Wilma Forsström från Västankvarns skola i Ingå, Meya Gädda från Kungsgårdsskolan i Esbo och Lenni Lähdesalo från Borgby skola i Sibbo. Ett hedersomnämnande går till Meri Sund från Hoplaxskolan (Haga-enheten) i Helsingfors.

Årskurs 4: Anastasia Ciocoiu från Zacharias Topeliusskolan i Helsingfors, Freja Henriksson från Åshöjdens grundskola i Helsingfors och Alexandra Lesch från Kyrkfjärdens skola i Ingå. Tommy Kåhre från Zacharias Topeliusskolan i Helsingfors tilldelas ett hedersomnämnande. 

Årskurs 5: Mira Lill från Språkbadsskolan i Jakobstad, Linus Rosenqvist från Korsnäs kby skola i Korsnäs och Johannes Stolpe från Solf skola i Korsholm. Ett hedersomnämnande får Rebecka Mellgren från Hoplaxskolan (Haga-enheten) i Helsingfors.

Årskurs 6: Sebastian Granlund från Skärgårdshavets skola i Pargas, Emma Kalmi från Svartå skola i Raseborg och Theo Zilliacus från Åshöjdens grundskola i Helsingfors. Iia Häggman från Norra Korsholms skola i Korsholm får ett hedersomnämnande. 

Årskurs 7: Arla Eriksson från Sarlinska skolan i Pargas, Rasmus Lund från Lovisavikens skola i Lovisa och Eskil Strand från Kökar grundskola på Kökar. Ett hedersomnämnande går till Emil Klemets från Sursik skola i Pedersöre.

Årskurs 8: Ida Gustafsson från S:t Olofsskolan i Åbo, Tillie Lax från Vasa övningsskola i Vasa och Wilhelm Nykung från Sursik skola i Pedersöre. Hilma Hahtonen från Svenska privatskolan i Uleåborg tilldelas ett hedersomnämnande. 

Årskurs 9: Ellen Hellberg från Karis svenska högstadium i Karis, Ella Liljeqvist från Zachariasskolan i Nykarleby och Malva Sjöblom från Karis svenska högstadium i Karis. Ett hedersomnämnande går till Lotta Fagerlund från Skärgårdshavets skola i Pargas. 

Pris i tävlingen
 

De vinnande bidragen i varje årskurs har inte utsetts som första, andra och tredje pris, utan som tre jämbördiga vinnande bidrag. Dessutom har juryn utsett ett hedersomnämnande per årskurs.

Alla vinnarbidrag publiceras i boken Snälla hjältar, som delas ut till alla premierade och alla skolor som deltog i tävlingen. Boken utkommer i november, och går av övriga skolor att beställa kostnadsfritt per e-post: niklas.wahlstrom@sfv.fi.

Alla prisvinnare får ett bok- och produktpaket, ett diplom med personlig feedback, samt en distansträff med Maria Turtschaninoff och Christoffer Strandberg. De som vill får också medverka i en video som publiceras i samband med boken med vinnarbidragen.

De som premieras med ett hedersomnämnande får ett diplom och en Muminbok. De får även delta i distansträffen med Maria Turtschaninoff och Christoffer Strandberg. 

Lärarna till de elever som premierats i tävlingen får en jubileum muminmugg.

Vi erbjuder också skolorna att få besök av Dreamsters Christoffer Strandberg och Krista Kosonen. 


Tävlingens arrangörer är SFV i samarbete med Förlaget M, Moomin Characters, Svenska modersmålslärarföreningen r.f. i anslutning till Barn- och ungdomsstiftelsens kampanj Read Hour. Tävlingen är också en del av Moomin Characters satsning Reading, Writing and the Moomins, genom vilken man med hjälp av Muminböckernas kraft vill stöda och inspirera barn och unga till att läsa och skriva.
 

Läs pressmeddelandet