Tack för alla bidrag – vad händer nu?

Sammanlagt 40 bidrag kom in till rit- och skrivtävlingen Snälla hjältar, vars tävlingstid gick ut fredag 8.10. Uppskattningsvis har cirka 600 barn deltagit i tävlingen och genom den tränat samarbete och kreativitet, samt funderat på hållbarhet och vårt förhållande till naturen. 

Nu väljer en tävlingsjury ut tio (10) bidrag som går vidare till final. De tio finalisterna offentliggörs 25.10 och bidragen laddas upp här på webbplatsen.

Under tiden 25.10–8.11 har allmänheten, daghemmen och förskolorna möjlighet att rösta på bidragen. Den 10 november utses vinnarna.

Tre bidrag får pris utan inbördes ordningsföljd. Vinnarna (daghemmet eller förskolan) får digra bokpaket med nyutkomna finlandssvenska barnböcker.

Utställning och bok

Av de tio bidrag som gått vidare till final arrangeras en ambulerande utställning i bibliotek runtom i Svenskfinland vintern 2021 och våren 2022. En bok med finalistbidragen och artiklar som berör temat för tävlingen ges ut i december 2021. Boken skickas till alla daghem och förskolor som deltagit i tävlingen och kan beställas kostnadsfritt från SFV av andra intresserade.

Tävlingens viktiga datum

 • 10.8: Daghemmen och förskolorna får information per mejl om tävlingen
 • 8.9–8.10: Daghemmen och förskolorna kan sända in ett bidrag till tävlingen
 • 25.10: De tio finalisterna offentliggörs
 • 25.10–8.11: Daghemmen, förskolorna och allmänheten har möjlighet att rösta på bidragen
 • 10.11: Tre vinnare utses utan inbördes ordningsföljd
 • i december: Boken Snälla hjältar utkommer
 • vintern 2021–våren 2022: utställning i bibliotek runtom i Svenskfinland.

Kort fakta om tävlingen

 • För vem: barn i åldrarna 5–6. Daghemmen och förskolorna fungerar som lokala tävlingsarrangörer.
 • Tävlingstiden var 8.9–8.10. Daghemmen och förskolorna sände in bidrag elektroniskt via ett webbformulär.
 • Tre vinnare röstas fram av allmänheten, daghemmen och förskolorna. Man kan rösta under tiden 25.10–8.11
 • Vinnarna offentliggörs 10.11
 • Mål: att stärka intresset för böcker och läsning, träna förmågan till empati och samarbete, samt väcka intresset för hållbar utveckling. Genom årets tävling vill arrangörerna också uppmärksamma det pedagogiskt värdefulla arbete som görs inom småbarnspedagogiken.


Tävlingens material
 

 

Se Linda Bondestams introduktion till tävlingen Snälla hjältar 2021


Lindas hälsning till barnen pdf
 

 

Se Linda Bondestam tips om hur ni kan skapa ett collage. 

 


SFV förbehåller sig rätten att använda inkomna bidrag i kommunikationen om tävlingen Snälla hjältar, samt att publicera de tio finalistbidragen i Snälla hjältar-boken som utkommer i december. 

Tävlingen arrangeras av SFV i samarbete med Förlaget M, projektet Läsiver inom Helsingfors stad, Svenska modersmålslärarföreningen, Barn- och ungdomsstiftelsen som en del av deras läskampanj Read Hour, samt med Moomin Characters inittiativ Från A till Ö med Mumin, vars mål är att sprida läs- och skrivglädje bland barn och unga.