Leder enstaka fortbildningsdagar sällan till förändring i ditt sätt att jobba eller i skolans verksamhetskultur? Tycker du att det finns för lite tid för att tänka på utveckling i din skola? Är du övertygad om att framgångsrik verksamhet i skolan bygger på välmående, och att det är mer aktuellt än någonsin?
Om du svarat ja på ovanstående frågor inbjuder vi dig och en kollega att delta i nätverksprojektet Den välmående skolan!
Vad: ett nätverksprojekt med fokus på välmående, planerat av skolledare för skolledare enligt "dela och lär-modellen".
När: sju träffar från september 2020 till november 2021. Start 4.9.2020.
Vem: Till projektet antas totalt 20 skolledare: rektor eller skolföreståndare, och biträdande rektor, lärare med ansvar för utvecklingen i skolan eller en annan person som brinner för skolutveckling. Till projektet antas två representanter från samma skola. Totalt är tio svenskspråkiga skolor i södra Finland med i nätverksprojektet.
Mål: att stärka välmåendet bland barn, ungdomar och personal i skolan, samt utveckla en fungerande modell för kollegialt stöd för skolutveckling bland skolledare.
Anmälan: senast 18.5.2020 via formuläret längst ner på sidan.
Den välmående skolan är ett pilotprojekt i södra Finland. Syftet är att stärka välmåendet bland barn, ungdomar och personal i skolan utgående från gemensam kunskap och erfarenhet i gruppen. Nätverket har en platt organisation – vi planerar programmet och upplägget tillsammans i gruppen.
I nätverket ingår cirka 10 skolor från olika stadier. Om intresset är stort utreds möjligheten att ha två eller flera parallella grupper i nätverket. Om modellen är framgångsrik kommer den senare att spridas till andra delar av Svenskfinland.
Den grundläggande ideologin för verksamheten:
"Dela och lär-modellen" innebär att:
Vi bestämmer tillsammans vilka fem teman som behandlas under våra träffar. För att vaska fram de teman som är mest akutella, utvärderar alla deltagare de delområden i sin skola som kunde fungera som teman för träffarna. Formuläret skickas ut vid läsårets början.
Upplägget för träffarna:
SFV står för de praktiska arrangemangen, möteslokalerna, måltiderna, litteraturen och dokumentationen vid träffarna. SFV skapar de utvärderingsverktyg som används, och ansvarar för spridandet av resultaten. Som facilitator fungerar Niklas Wahlström, sektorsansvarig för utbildning på SFV. Nätverket utser en styrgrupp, som tillsammans med Niklas Wahlström ansvarar för detaljplaneringen av träffarna.
Deltagarna står för resekostnaderna, och förbinder sig att dela med sig av kunskap och erfarenhet, samt att delta i hela programmet.
All information i projektet samlas på webbsidan www.sfv.fi/valmaendeskola.
Inför den sista träffen utvärderar deltagarna de fem delområden som behandlats under projektet. SFV får använda informationen från utvärderingarna för analys av effekten av denna arbetsmetod.
Den välmående skolan är ett SFV-projekt som arrangeras inom fokusområdet En verksamhetskultur som främjar jämlikhet och nytänkande / Vi vill se ett pedagogiskt ledarskap som stöder en utveckling av verksamheten och sörjer för lärarnas kompetensutveckling och engagemang.