Folkbildningspriset

Folkbildningspriset på 15 000 euro instiftades 1942 på initiativ av skolrådet John Österholm och bar tidigare benämningen ”Priset till folkbildningens trotjänare”.

Folkbildningspriset 2020 tilldelas Ny Tid, svenskspråkig kultur- och samhällstidskrift i Finland. Kulturtidskriften Ny Tid står för en öppen och analytisk samhälls- och kulturjournalistik med hög ambitionsnivå. Förankrad i en finlandssvensk tillhörighet granskas samhällsutvecklingen såväl ur ett närperspektiv som globalt. 
I ett läge där mångfalden och antalet röster i kulturjournalistiken minskat har Ny Tid strävsamt agerat arena för gedigen kulturkritik. Den 75-åriga tidskriften har också i decennier varit en viktig plantskola för finlandssvenska journalister och författare. De omställningar som dels de brutna banden till partivänstern, dels övergången till närvaro på nätet inneburit, har genomförts väl och målmedvetet, och i politiska frågor har Ny Tid kunnat vara en sansad part vars intellektuella grepp väcker respekt också hos motpoler. 
Med en journalistik där samhället skärskådas med kulturella glasögon och kulturen med samhälleliga glasögon framstår tidskriften Ny Tid som en folkbildande aktör av betydelse på det finlandssvenska mediefältet.


Kulturpriset

Kulturpriset ur Signe och Ane Gyllenbergs fond, 15 000 euro, instiftades 1965. Det ges enligt statuterna för väl utförd gärning Finlands svenska kultur till fromma.

Kulturpriset 2020 tilldelas skådespelaren, regissören och teaterchefen Maria Sid, Stockholm.

Maria Sid belönas för en mångsidig och gränsöverskridande insats med få motstycken inom finlandssvensk teater. Hos henne förenas den professionella konstnärens inlevelse med en administrativ förmåga, som fört henne till posten som chef för Nordens största teaterhus. Maria Sid utexaminerades från Teaterhögskolan i Helsingfors 1993 och anställdes 1997 vid Svenska teatern, där hon tidigt uppmärksammades för sitt intuitiva och säkra skådespeleri. Hennes intresse för regi resulterade småningom i en rad populära föreställningar med musikalen ”My fair lady” som ett genombrott. Roller i många tv-produktioner gjorde henne snart till en känd aktör även på finskt håll och i Sverige, där hennes prestation i serien ”Livet i Fagervik” lovordats. Maria Sid knöts 2018 till Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, där hon hösten 2019 utsågs till teaterchef. Hennes avspända och öppna ledarstil låter friska vindar svepa genom en av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner. 


Brobyggarpriset

Brobyggarpriset på 10 000 euro instiftades av SFV:s styrelse 2011, och bör enligt statuterna tilldelas en person som med egen insats har ökat förståelsen och toleransen för det svenska i Finland. Priset alternerar med Christoffer Grönholms pris och delas ut jämna år.

Brobyggarpriset 2020 tilldelas Armi Mikkola, undervisningsråd, Helsingfors
Undervisningsrådet Armi Mikkola har under en lång karriär innehaft ett stort ansvar inom utvecklandet av lärarutbildningen och lärarfortbildningen i Finland. Hon har arbetat systematiskt för att säkra tillgängligheten till lärare och lärarutbildning på alla stadier på Finlands båda nationalspråk. Mikkola har även haft ansvar för utvecklingen av högskoleexamina och undervisning vid universitet och högskolor. Armi Mikkola har engagerat sig lika fullt i sina ansvarsområden oberoende av undervisningsspråk, och hon har alltid sett till de specifikt svenskspråkiga behoven och värnat om den svenskspråkiga utbildningen. Hon har även uppskattats högt som medlem i centrala arbetsgrupper och som en given föreläsare i många svenskspråkiga sammanhang.