73473.jpg

Föreslå en Fredrika-stipendiat

08.05.2020 kl. 09:01
Känner du en vardagshjälte? Fredrika Runeberg-stipendiet delas varje höst ut till en person som gjort en samhällsmoderlig gärning i Svenskfinland, och i år har du möjlighet att föreslå en Fredrika-stipendiat. Lämna in ditt förslag senast 25.5.

I utmanande och avvikande tider blir samhällsmoderliga handlingar särskilt viktiga – för hela samhället och för många enskilda personer. Känner du en vardagshjälte? Någon som gör en insats utöver det vanliga inom till exempel skola och utbildning, vård, sociala sektorn eller föreningsliv? Det är dags att välja årets Fredrika och för första gången har du möjlighet att föreslå din egen Fredrika Runeberg-stipendiat. 

Fredrika Runeberg

Fredrika Runeberg drev ett stort hushåll, fick åtta barn och hörde till de mest bildade kvinnorna på sin tid; hon var författare och en av landets första kvinnliga tidningsredaktörer. Hon tog ställning för ogifta kvinnors rättigheter och kvinnors rätt till skolgång, utbildning och arbete. För många var Fredrika Runeberg känd som Johan Ludvig Runebergs hustru.

Lämna in ditt förslag

Vem tycker du skulle vara den allra bästa Fredrika-stipendiaten år 2020? Vem är vår vardagshjälte då världen satt vardagen på undantag?

Den du föreslår kan jobba eller verka inom vilken sektor som helst. Ditt förslag kan gälla en enskild person eller till exempel en arbetsgrupp eller förening. Det viktiga för priskommittén är att stipendiaten gör en tydlig, samhällsmoderlig insats för sina medmänniskor.

Kontrollera gärna om din kandidat tidigare har fått stipendiet. Här hittar du en förteckning över de tidigare stipendiaterna

Lämna in ditt förslag senast den 25 maj 2020.
 

Föreslå en Fredrika via det här webbformuläret

 


Om Fredrika Runeberg-stipendiet

Inom Svenska kulturfonden finns Fredrika Runebergs stipendiefond. Fondens syfte är att bevara minnet av Fredrika Runebergs gärning och stimulera till den samhällsmoderlighet som var utmärkande för henne.

Stipendiet utdelas varje år på Fredrikas födelsedag den 2 september. Mottagaren utses av en kommitté med representanter för 

  • Svenska kulturfonden, 
  • Finlands svenska Marthaförbund, 
  • Svenska kvinnoförbundet och 
  • Svenska folkskolans vänner.