74307.jpg

Solveig von Schoultz-tävlingen avgjord – digital prisutdelning 18.9

17.08.2020 kl. 10:38
– I årets skörd märktes det synnerligen tydligt att flera av de inlämnade bidragen författats under pandemins tid av isolering, i form av explicita kommentarer om corona, covid-19 och virus, säger juryns ordförande Mia Österlund om årets bidragsskörd. Den 18 september offentliggörs vinnarna.

Solveig von Schoultz-tävlingen gällde denna gång dikter och lockade ett stort antal deltagare – totalt inkom 138 bidrag. 

Juryn slutförde sitt arbete i medlet av augusti, och prisvinnarna och mottagarna av hedersomnämnande har fått meddelande om tävlingsutgången. I år delas prisen ut den 18 september genom en utdelningsfilm, som publiceras strax efter midnatt (18.9 kl. 00:01).

Att Solveig von Schoultz-tävlingen riktar sig till dem som är över 30 år avspeglas i de inlämnade bidragens motiv. 

– Det är genomgående frågor om åldrande, död och relationer, säger Österlund.  

Då det i vårens Arvid Mörne-tävling var iögonfallande att namnet på en aktuell amerikansk president nämndes i finlandssvensk diktning, hade aktualiteten nu bytts ut mot pandemirelaterat stoff.

– Och precis som i Arvid Mörne-tävlingen finns det en stor mängd bidrag som tar avstamp i det självupplevda, som kommenterar relationer, ork, mående, och så den andra falangen som väljer en avgränsad spelplan för sin dikt, som gärna går i dialog med den litterära traditionen både i form och i innehåll, berättar Mia Österlund.

Det juryn premierar i år är dikt med distinkt anslag, dikt som är formmässigt driven och dikt som vittnar om att här finns en energi som borgar för ett fortsatt författande.

– Att en tävling i dikt lockar till sig så många hugade skribenter som tar sitt skrivande på allvar är i sanning glädjande. Utan massan av skrivsugna finns inte heller spelrum för topparna, de som sticker ut i sin skicklighet, säger Österlund.


Solveig von Schoultz-tävlingen avslutades den 15 april. Ett första pris om 5000 euro, ett andra pris om 3000 euro och ett tredje pris om 2000 euro samt två hedersomnämnanden delas ut. Förstapristagaren erbjuds även en kortkurs i skrivande på Nordens folkhögskola på Biskops Arnö i Sverige. Därutöver får alla som premierats i SFV:s litterära tävlingar också delta i ett skrivarseminarium. 

Tävlingsjuryn bestod i år av litteraturvetaren Mia Österlund (ordförande), författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt samt författaren och översättaren Jonas Ellerström.