83974.jpg

Vad är tanken bakom Läs med vännerna?

03.11.2022 kl. 10:01
SFV:s studiecentral uppmuntrar läsande människor att starta bokcirklar på svenska i Finland. Man kan starta en bokcirkel och välja bok själv – eller välja att följa konceptet Läs med vännerna, där bokrabatt på nio böcker och bokcirkelmaterial till dessa ingår.

Text: Saara Fernström
Bild: Malin Ström

Anna-Karin Öhman arbetar på SFV:s studiecentral med den fria bildningen. Hon är också den som står bakom bokcirkelkonceptet Läs med vännerna.

Anna-Karin, varför behövs ett bokcirkelkoncept med ett kuraterat bokurval? Räcker det inte att man grundar en bokcirkel och läser vad man vill?

– Absolut, men hela konceptet med bokcirklar blir mer greppbart om vi föreslår bok. Det blir mervärde i och med att vi också erbjuder en kontakt till författaren. Man kommer närmare boken på det sättet.

– Det är också viktigt för oss att stödja och synliggöra finlandssvensk litteratur. Det har inte funnits bokcirkelmaterial  för finlandssvenska böcker – nu finns det!

De böcker man just nu kan välja emellan är utgivna av Förlaget eller Schildts & Söderströms 2022–2023: Ann-Luise Bertell: Glöm bort din saknad, Karin Erlandsson: Det blå garnet, Christina Gustavson & Simon Ventus: Den som offrar sig, Johanna Holmström: Handbok i klardrömmar, Zandra Lundberg: Konsten att inte hitta sig själv på Bali, Julia Mäkkylä: Apelsinfågeln, Sofia Torvalds: Kaféet, Maria Turtschaninoff: Arvejord samt Axel Åhman: Klein (ljudbok, 2020). Varje författare har skrivit en hälsning och utarbetat diskussionsunderlag till sin bok, enbart för Läs med vännerna-cirklarna.

Fördelarna med bokcirklar är många, menar Anna-Karin, och gemenskapen hör till de främsta. Läsningen blir en social aktivitet i en bokcirkel.
– Bokcirkeln kan också vara ett sätt att faktiskt få boken läst. Man kämpar extra för sina bokcirkelkompisar för att boken inte inte blir liggande på nattduksbordet i en värld där både Netflix och slösurfning pockar på vår uppmärksamhet.

Människomötena är lika viktiga som själva läsningen.
– Speciellt efter pandemin vill vi att folk möts och tar tid för djupare samtal.

Men hur hänger bokcirklar ihop med SFV:s verksamhet?
Läsning är bildning och det viktigaste målet med bokcirklar är att hjälpa människor att få in läsning i sin vardag, menar Anna-Karin.
– Det här är ett av våra sätt att bidra till en livslång bildningsväg!

__

Kom igång med en Läs med vännerna-bokcirkel här.