84386.jpg

Snälla hjältar avgörs i januari – fyra vinner en resa till Genève

08.12.2022 kl. 09:32
Tävlingen Snälla hjältar avslutades i november. Sammanlagt 18 gymnasier skickade in bidrag till tävlingen.

Tävlingen gick ut på att skriva en fiktiv berättelse med utgångspunkt i novellen Barnträdgården i Johanna Holmströms novellsamling Handbok i klardrömmar.  

– Den spontana responsen på tävlingen har varit positiv. Lärarna och studerandena har gillat att uppgiften är byggd på kreativt skrivande och att den kopplar till ett engagerande tema – empati. Det skall bli intressant att ta del av ungdomarnas tankar om goda mänskliga egenskaper och deras beskrivning av goda relationer säger Niklas Wahlström, sektorsansvarig för utbildning på SFV. 

Bland de inkomna bidragen väljer en jury ut fyra vinnare. I juryn sitter författaren Johanna Holmström, en representant för Svenska modersmålslärarföreningen och en representant för Läscentrum i Finland. 

Vinnarna i tävlingen utses i medlet av januari 2023. 

Fyra vinner en resa till Genève

Vinsten är en resa till Genève 3–5.4.2023. De studerande som vinner får bjuda med varsin person som de tycker motsvarar definitionen av en snäll hjälte.

På resan till Genève följer en vuxen med. På plats besöker gruppen Röda Korsets huvudkontor och UEFA Foundation i Nyon. Syftet är att lära sig om hur de arbetar för att trygga grundläggande mänskliga rättigheter bland barn och unga.

Ett urval av de bidrag som lämnas in publiceras, med författarnas tillstånd, på SFV:s webbplats under våren 2023.