Fyra vinnare i tävlingen

Nu har juryn fattat beslut om vem som vinner tävlingen Snälla hjältar! Sammanlagt fyra studerande vinner resan till Genève, och sex studerande får hedersomnämnande.

Läs vilka vinnarna är, deras kommentarer, juryns motiveringar samt bidragen som fått pris och hedersomnämnde här.


Tävlingen Snälla hjältar 2022

Vi vill locka barn och unga till dialog kring människans goda egenskaper och hur de tar sig uttryck i vår egen näromgivning. Stora och värdefulla saker sker ofta i små handlingar i vardagen. Därför heter tävlingen Snälla hjältar och det övergripande temat är empati.

Kort fakta om tävlingen

 • Riktar sig till andra stadiets skolor
 • Empati är det övergripande temat
 • Tävlingstiden är 8.9–30.11.2022 
 • De skolor som deltar beställer Johanna Holmströms bok senast 19.8. (Instruktioner längre ner på sidan)
 • Skolan sänder in minst ett men högst sex bidrag senast 30.11.
 • De fyra studerande som vinner får en resa till Genève i april 2023
 • Tävlingen är en del av Read Hour, som arrangeras av Barn- och ungdomsstiftelsen. 
 • Arrangörer: SFV, Svenska modersmålslärarföreningen (SMLF), Barn- och ungdomsstiftelsen och Förlaget M. 

Söker du information om utställningen Snälla hjältar som finns i biblioteken? 

Du hittar info om utställningen SNälla hjältar härVill ni delta i tävlingen? Börja med att beställa boken

De skolor som väljer att delta i tävlingen Snälla hjältar ska beställa en klassuppsättning av Johanna Holmströms novellsamling Handbok i klardrömmar här.  

Beställ böckerna senast 19.8 ifall ni ordnar tävlingen i samband med Read Hour 8.9. Böcker anländer då till skolan senast 1.9. I annat fall kan böckerna beställas när som helst förutsatt att tävlingen ordnas inom tävlingstiden.


Tävlingsuppgiften

Tävlingen går ut på att skriva en fiktiv berättelse med utgångspunkt i novellen Barnträdgården i Johanna Holmströms novellsamling Handbok i klardrömmar

Fiktiva berättelser ger studerande möjlighet att arbeta kreativt, och därför är uppgiftsbeskrivningen ganska fritt formulerad. Temat för berättelsen är empati, ett drag som kännetecknar en snäll hjälte. Det kan handla om empati mellan två specifika personer, men också om empati på ett bredare, mer samhälleligt plan. 
 

Detaljerad instruktion om tävlingsuppgifteN (Skribent) 

Detaljerad instruktion om tävlingen och tävlingssuppgiften (lärare)


Som inspiration kan skolorna ta del av videoklippet där Johanna Holmström berättar om sitt författarskap och läser en bit ur novellsamlingen Handbok i klardrömmar

 


Tävlingsregler

 • Tävlingstiden är 8.9–30.11.2022.
 • Vi önskar att skolorna arrangerar tävlingen i samband med, eller så nära Read Hour 8.9 som möjligt, men tävlingen kan förstås arrangeras när som helst under tävlingstiden. Vi rekommenderar att tävlingen blir en del av de studieprestationer som ingår i studieavsnittet. 
 • Tävlingen är öppen för alla studerande inom andra stadiet oberoende av ålder, men den genomförs inom ramen för undervisningen.
 • Varje skola som beställer boken och deltar i tävlingen kan skicka in minst ett men högst sex bidrag. Skolans bidrag bör representera en så jämn könsfördelning som möjligt.
 • Bland de inkomna bidragen väljer en jury ut fyra jämbördiga vinnare. Principen om jämn könsfördelning gäller också urvalet av vinnare. I juryn sitter författaren Johanna Holmström, en representant för Svenska modersmålslärarföreningen och en representant för Läscentrum i Finland. 
 • Vinnarna i tävlingen utses i medlet av januari 2023. 

Fyra vinner en resa till Genève

Vinsten är en resa till Genève 3–5.4.2023. Varje vinnare får bjuda med en person som hen tycker motsvarar definitionen av en snäll hjälte.

På resan till Genève följer en vuxen med. På plats besöker gruppen Röda Korsets huvudkontor och UEFA Foundation i Nyon. Syftet är att lära sig om hur de arbetar för att  trygga grundläggande mänskliga rättigheter bland barn och unga.

Ett urval av de bidrag som lämnas in publiceras, med författarnas tillstånd, på SFV:s webbplats under våren 2023.