Vinnarna i SFV:s Arvid Mörne-tävling 2017

08.05.2017 kl. 12:02
Svenska folkskolans vänner delade på måndagen ut pris i sin årliga litteraturtävling för unga, Arvid Mörne-tävlingen. I år gällde tävlingen noveller.

Sammanlagt 81 tävlingsbidrag skickades in, jämfört med 64 bidrag året innan, då tävlingen gällde dikter. 

Första pris, 5000 euro, tilldelas Déa Solin, Malmö, för novellen ”som en tonårsfilm på netflix med 2 av 5 stjärnor i betyg”. Ett betyg som överträffas av hur berättarjaget närgånget rör sig i olika rum där stämningen ligger sked. Det är att vara berusad i rätt sällskap och ett flöde som andas kittlande i nacken. En driven text som sveper läsaren från fest till Oslo för att det är i rörelse man överlever.
Andra pris, 3 000 euro, gick till Quynh Tran, Malmö, för novellen ”VHS”, som på ett inkännande sätt beskriver det mysterium som öppnar sig, bit för bit, då vuxenlivet sipprar in i tillvaron. Perspektiv och avstånd blir då grundläggande komponenter i det vemod och det skimmer som omger själva existensen.
Tredje pris, 2000 euro, tilldelades Axel Åhman, Helsingfors, för novellen ”Bastutronen” en uppfriskande novell där både maskulinitet och språkpolitik kläs av i en allt hetare bastu. Det avklädda läget och de grovt tillyxade replikerna levereras i komiska kast som fräser till som på ett överhettat bastuaggregat.

Fr.v. Déa Solin (I pris), Quynh Tran (II pris), Axel Åhman (III pris), Julia Mäkkylä (hedersomnämnande) och Ida Kronholm (hedersomnämnande). 

 

Ett hedersomnämnande fick Ida Kronholm, Helsingfors, för novellen ”Jag är 25 år och expansiv”, en svampig text som gränslar kroppspolitik och konsumtion, fränt framfört genom att låta kvinnligt kroppsfett välla över alla breddar och blotta svulstiga begär.
Ett hedersomnämnande erhöll även Julia Mäkkylä, Åbo, för novellen ”Xiphophorus helleri”, som kombinerar realistiska antydningar med absurda dimensioner i en konsekvent hållen berättelse där akvarier, fiskar och tentakler blir metaforer för livets vedermödor – och gränslösa möjligheter.


I prisjuryn för Arvid Mörne-tävlingen 2017 satt författaren Mia Franck (ordförande), författaren Peter Sandström, och  litteraturvetaren Maria Österlund.

SFV har två litterära tävlingar. Arvid Mörne-tävlingen (för under 30-åringar) utlyses i oktober, tävlingstiden går ut i mitten av januari, och prisutdelningen sker i maj. Solveig von Schoultz-tävlingen (för över 30-åringar) utlyses i januari, tävlingstiden går ut i mitten av april, och prisutdelningen sker i september. Båda tävlingarna har samma prissummor.