Mats Backström vann årets Solveig von Schoultz-tävling

04.09.2017 kl. 12:00
Måndagen den 4 september delade SFV ut pris i sin årliga litteraturtävling för 30 år fyllda, Solveig von Schoultz-tävlingen. Tävlingen gällde i år noveller, och sammanlagt 66 tävlingsbidrag skickades in.

Evelina Wilson, Christa Nordlund-Hiltunen, Ulrika Hansson, Maria Kallio och Mats Backström. (klicka bilden för större version - fri användning)

Första pris, 5 000 euro, tilldelades Mats Backström, Jakobstad, för novellen ”Bra och dåliga affärer”. Enligt juryns motiveringar är det fråga om en beläst novell som slänger till med begrepp som deus ex machina, och drar vidare till bortgångna Star Wars-stjärnan Carrie Fischer. Litteraturen används i texten för att gestalta vardag och större samhällsstrukturer i ett tätt, böljande språk.

Andra pris, 3 000 euro, gick till Maria Kallio, Korsholm, för novellen ”(Såsom ock vi förlåta) dem oss skyldiga äro”. En lyriskt laddad, fragmentarisk skildring av skam och möjligheten till förlåtelse. Genom otäcka undertoner och en andfådd meningsbyggnad återges efterverkningarna av ett övergrepp.

Tredje pris, 2 000 euro, gick till Ulrika Hansson, Helsingfors, för novellen ”Snart vänder det”. En språkligt exakt, realistisk berättelse som kombinerar den krassa vardagen med ett lyriskt vemod i en helhet som visar att det alltid finns en väg framåt, trots allt.

Två hedersomnämnande delades ut:  Christa Nordlund-Hiltunen, Åbo, mottog ett av dem för novellen ”Vingslag”, som enligt juryn är en kollektiv berättelse där generationsperspektiv kolliderar i en levande dialog, rikligt kryddad med klassmarkörer. Den karga skärgårdsmiljön får återklang i personernas ständiga förmåga att härda ut. Christa Nordlund-Hiltunen erhöll ett hedersomnämnande i Solveig von Schoultz-tävlingen 2013. 

Det andra hedersomnämnande fick Evelina Wilson, Esbo, för novellen ”När bara minnena finns kvar”. Novellen skildrar på ett gripande sätt livets otakt när minnet sviker och sorgen träder in. Det viktigaste av allt är kanske ändå kärleken och värmen i de små, dagliga handlingarna.

I juryn satt författaren Mia Franck (ordförande), författaren Peter Sandström samt litteraturvetaren Maria Österlund.

Syftet med SFV:s litterära tävlingar är att främja intresset för att skriva skönlitteratur. Det finns två tävlingar: Arvid Mörne-tävlingen (för under 30-åringar) som instiftades 1986, och Solveig von Schoultz-tävlingen (för de som fyllt 30) som instiftades 2004.

Vartannat år gäller tävlingarna dikter, vartannat år noveller. Arvid Mörne-tävlingen utlyses i oktober, tävlingstiden går ut i mitten av januari, och prisutdelningen sker i maj. Solveig von Schoultz-tävlingen utlyses i januari, tävlingstiden går ut i mitten av april, och prisutdelningen sker i september. Båda tävlingarna har samma prissummor:  I pris 5 000 euro, II pris 3 000 euro och III pris 2 000 euro.