67511.jpg

SFV:s biografiförfattare, Camilla Granbacka, fick pris

05.02.2019 kl. 19:00
Camilla Granbacka fick den 5 februari ta emot Svenska litteratursällskapets pris om 10000 euro för SFV-biografin över Sigrid Schauman.

Filosofie magister Camilla Granbacka tog emot priset om 10 000 euro ur Hedvig Lovisa Falckens testamentsfond under Svenska litteratursällskapets årshögtid på Runebergsdagen. Priset ges för SFV-biografin Sigrid Schauman — med palett och penna

— Det är mycket roligt och betydelsfullt att få priset. Jag är tacksam och glad, speciellt med tanke på att detta är min första större biografi, säger Camilla Granbacka.

Enligt motiveringen är det "en medryckande bok om en konstnär och ensamförsörjare som blev en av de tongivande konstkritikerna i vårt land. Framställningen täcker många sidor av bildkonstnärens långa liv, från familjetragedin med brodern Eugens attentat mot Bobrikov till det livslånga utvecklandet av hennes konstnärskap. Bildmaterialet är synnerligen rikt och välvalt."

Camilla har jobbat med projektet i fem år. Detta är den första omfattande biografin om Sigrid Schauman och det fanns många frågor och öppna fält när hon började. 

— Det har varit en spännande väg, med både utmaningar, överraskningar, värdefulla lärdomar och många fina möten. Jag är tacksam över alla människor som ställt upp på intervjuer, samt vars tips fört mig vidare i mitt detektivarbete, säger Camilla.  

Arbetet med boken har gett henne insikter med stora tidsomfång och hon har också kunnat spegla sig själv i allt detta. 

— Sigrid Schauman var ensamförälder och konstkritiker, precis som jag. Trots att jag haft en helt annorlunda uppväxt har jag lärt mig något – både på gott och ont – av hennes uthållighet, sanningssträvan, stolthet över sina åsikter, plikttrogenhet och mod.

Som åldring ställde Sigrid Schauman ut sin konst och reste runt i Europa ännu som 80-åring.

— Allt detta visar på styrkan i konst och kreativitet, något som fick henne att leva ut.
 

SFV gratulerar pristagaren!

Biografin finns att få från SFV: redaktion@sfv.fi, 0400 453 953.

Foto: Eva Persson