69977.jpg

SFV vill höja läskunnigheten – donerar en klassuppsättning av Den svavelgula himlen till samtliga svenskspråkiga gymnasier

29.08.2019 kl. 11:48
– Genom bokdonationen vill SFV medverka till att höja elevernas intresse för läsning. Det här är en av flera satsningar vi gör i höst för att bidra till ökad läslust och till att på sikt höja läskunnigheten, säger SFV:s kanslichef Johan Aura.
 
SFV donerar en klassuppsättning (25 st.) av Kjell Westös roman Den svavelgula himlen till samtliga gymnasier i Svenskfinland. Böckerna postades i måndags. 
 

– Utbildningsstyrelsens rapport från 2018 visade på att pojkarna underpresterar i skolan. Ett av åtgärdsförslagen är att stöda elevernas läskunskaper. Det är ett fokusområde för SFV:s utdelning, eftersom vi vet att god och mångsidig läskunnighet är av central betydelse för allt lärande, säger Aura. 

Hur böckerna används är upp till skolorna och lärarna. Flera skolor har tagit emot beskedet om donationen med uppskattning.

– Donationer av det här slaget har betydelse för skolan. Vi använder flitigt de böcker vi fått tidigare, säger Gunnevi Kiiskinen, rektor för Jakobstads gymnasium.

Författaren Kjell Westö ställer sig positiv till donationen. 

– Jag hoppas eleverna ska orka läsa boken fast de kanske tycker den ser tjock ut. Framför allt hoppas jag att berättelsen ska väcka funderingar om vilket ansvar varje människa har, både för sina nära och kära och för den större världen där utanför, säger Westö.

SFV:s övergripande mål för de insatser föreningen gör inom utbildningen är att varje individ utvecklar kompetenser som behövs för framtiden. 


PRESSMEDDELANDE
​Helsingfors den 30 augusti 2019