71009.jpg

Caj Ehrstedts pris 2020

18.11.2019 kl. 10:46
Nu kan du som är under 30 år och sångare inom genren klassisk musik ansöka om Caj Ehrstedts pris 2020. Sänd in din ansökan senast 31.1.2020.

Caj Ehrstedts pris delas ut vart tredje år. Senast då tävlingen arrangerades, 2017, tog mezzosopranen Erica Back hem vinsten.

– Att bli tilldelad Caj Ehrstedts pris är en ära. Det var ett erkännande för mitt kunnande inom klassisk sång, säger Erica.

Prissumman på 5 000 euro innebar för Erica en möjlighet att vidareutbilda sig.

– Förutom att priset är ett erkännande är det också ett ekonomiskt stöd. Jag har tack vare priset kunnat söka mig utomlands och pröva mina vingar på provsjungningar. Det har i sin tur lett till jobb. 

Erica Back tog emot Caj Ehrstedts pris på SFV:s vår och utdelningsfest 2017. 

Första gången Caj Ehrstedts pris delades ut var 2001, knappt 20 år sedan. 

– Det är fint att priset instiftats. Det sporrar unga finlandssvenska, klassiska sångare att fortsätta jobba och utvecklas inom genren. Det är alltid bra att sätta delmål för sig själv, den här sångtävlingen kan vara ett sådant, säger Erica.  

Kan du ge några tips till dem som deltar i tävlingen 2020? 
– Satsa på att göra bra inspelningar med en skicklig pianist. Spela in något som representerar dig just nu, ta dig inte vatten över huvudet. Juryn hör dig kanske för första gången och då är det första intrycket väldigt viktigt. Dessa tips gäller även för framtida provsjungningar och arbetsansökningar. Lycka till!

På SFV är det Rabbe Sandelin som håller i de praktiska trådarna för tävlingen.

Det heter Caj Ehrstedts pris, men är ändå frågan om en tävling?
– Ja, det är ett intressant upplägg. I fondstipulationerna talas det egentligen om stipendier, men då utdelningen började 2001 i samråd med Caj Ehrstedt, talade man redan om ett pris. Och redan då arrangerades det hela som en tävling, eftersom man sände in en ansökan med sångprov. Tävlingsmomentet är så pass genomgående att vi helt enkelt talar om sångtävlingen Caj Ehrstedts pris, säger Rabbe. 

Efter att tävlingstiden gått ut lyssnar en jury igenom samtliga bidrag. Därefter utses en vinnare som får ta emot priset på SFV:s vår- och utdelningsfest den 1 april 2020. Förra gången år 2017 delades även ett hedersomnämnande ut.

Caj Ehrstedts pris utgår ur Eva och Caj Ehrstedts stipendiefond.
 

Mer info och instruktioner om hur du deltar i tävlingen