72425.jpg

Gubbjävlarna väckte läslusten hos varann

04.03.2020 kl. 08:00
Under en kylig onsdagskväll samlas fyra män i övre våningen på Café Paahtimo i Borgå. Tillsammans bildar de fyra femtedelar av bokcirkeln som de själva döpt till “Gubbjävlarna”.

 

Bild & Text: Jon Nyqvist

Det mjuka sorlet av tiotals lågmälda diskussioner kommer en till mötes när man kliver in i Café Paahtimo, som ligger vid åstranden i kanten av Gamla Stan i Borgå. 

Bokcirkeln Gubbjävlarna, som i kväll består av Tomas Järvinen, Carl Wallén, Mathias Tallberg och Hans Björkendahl, bär både förfriskningar och böcker upp till övre våningen där de hittar ett mysigt hörn.

Det var Järvinen som grundade bokcirkeln under förra sommaren och sökte stöd via SFV:s studiecentral. 

– Möjligheten att söka statsstödet fungerade som en puff, säger Järvinen. 

 

Vi har alltid tyckt om att läsa, men en bokcirkel bjuder också på chansen att se på saker från olika synvinklar

Delat intresse

De andra medlemmarna hittade Järvinen i sin vänkrets.

– Vi kände varann väl från tidigare, så vi kom rätt så bra överens om hurdana böcker vi vill läsa, säger Järvinen.

Wallén, Tallberg och Björkendahl nickar instämmande.

– Vi har alltid tyckt om att läsa, men en bokcirkel bjuder också på chansen att se på saker från olika synvinklar, säger Björkendahl.

Bokcirkeln samlas i kväll för att diskutera sin tredje bok: Homo Deus: kort historik över morgondagen av Yuval Noah Harari. De har också läst Omringad av idioter av Thomas Eriksson och Factfulness av Anna Rosling Rönnlund, Hans Rosling och Ola Rosling. Medlemmarna är alltså mest intresserade av att läsa populärvetenskap med konkreta kopplingar till vår moderna vardag.

– Det är faktabaserad litteratur som gäller för oss. Vi kommer knappast att läsa skönlitteratur i bokcirkeln, säger Tallberg.

– Jag knäpper hellre på en film om jag vill ha sådan underhållning, säger Wallén.

Målet är att hitta böcker som är intressanta och informativa utan att vara svårlästa.

– Vi har en Whatsapp-grupp där vi röstar på vilka böcker vi ska läsa. Vanligtvis är vi ganska överens, säger Björkendahl.

Den sociala aspekten av bokcirkeln är också viktig.

– Den ger oss en orsak att träffas regelbundet. Målet är att träffas två gånger per bok, säger Järvinen. 

Den största utmaningen hittills har varit att hitta passliga tidpunkter för träffarna.  

– Vi har egentligen en ytterligare femte medlem men tyvärr råkade han sitta fast på jobbet i kväll. Vi är alla upptagna med både karriärer och familj, så att hitta en gemensam stund att träffas är ofta en större utmaning än att hinna läsa, säger Järvinen. 

 

För Carl Wallén, Mathias Tallberg, Hans Björkendahl och Tomas Järvinen är den sociala aspekten av bokcirkeln också viktig.

Vikten av diskussion 

Efter lite inledande småprat och det senaste skvallret från jobbet kommer den egentliga diskussionen igång. Det är tydligt att Gubbjävlarna är bekväma med varandra – olika  teorier slängs fram och tillbaka i rask takt. 

Bokcirkeln verkar imponerad av de teorier som Harari lagt ut i Homo Deus, som målar upp framtidsvisioner för mänskligheten. Men det finns också skeptiska röster i gruppen. 

– Visst har det varit ögonöppnande läsning, men det beror givetvis på om man tror på teorierna som framställs, säger Wallén.

Även om man kan vara av olika åsikt om böckernas innehåll är gruppen enig om att diskussionen nästan alltid är konstruktiv.

– När man läser på egen hand så blir ens tolkning aldrig utmanad. Det bästa med bokcirkeln är de stunder då man har en riktig aha-upplevelse på grund av en ny synvinkel som man själv inte kommit på, säger Järvinen.

Diskussionen utvecklar också egenskaper som är användbara utanför bokcirkeln.

– Jag har lagt märke till att man blivit bättre på att lyssna aktivt och lära känna varandra mycket bättre. Även om vi alla har liknande bakgrund så har det visat sig att vi också är väldigt olika, säger Wallén.

– Jag har också blivit motiverad att läsa mera än förut, säger Tallberg.

– Framför allt att läsa annorlunda saker än tidigare, instämmer Wallén. 

Framtiden ser ljus ut 

Järvinen ser inga hinder för Gubbjävlarnas läsande i framtiden.  

– Eftersom vi alla känner varandra så väl och ser fram emot att träffas, så ska det nog krävas en hel del dåliga bokval för att vi ska tappa läslusten, säger Järvinen.

 

 

Läs mer om cirkelbidrag från SFV:s studiecentral här