72939.jpg

Ny Tid, Maria Sid och Armi Mikkola får SFV:s stora pris

01.04.2020 kl. 00:01
I dag uppmärksammar vi insatser för utbildningen, kulturen och fria bildningen på svenska i Finland. Vi delar ut utmärkelserna genom att offentliggöra namnen på årets prismottagare, medaljörer och vistelsestipendiater här på webbplatsen.
Folkbildningspriset tillfaller i år kulturtidskiften Ny Tid, Kulturpriset ges till Maria Sid, och Brobyggarpriset går till Armi Mikkola.

SFV:s publika evenemang inhiberas i vår på grund av coronasituationen. Det gäller också föreningens årliga höjdpunkt, vår- och utdelningsfesten, under vilken vi i vanliga fall premierar personer som gjort en insats för den svenskspråkiga utbildningen, kulturen och fria bildningen i Finland.

I år delar vi ut pris, medaljer och vistelsestipendier genom att offentliggöra namnen och motiveringarna på www.sfv.fi/2020. På webbsidan får du ta del av en hälsning från SFV:s ordförande Wivan Nygård-Fagerudd, samt läsa om årets alla mottagare, motiveringarna och även se en kort intervju med Janne Wass (chefredaktör för Ny Tid), Maria Sid och Armi Mikkola, som i år får SFV:s stora pris: 

Folkbildningspriset, 15 000 eurogår i år till kulturtidskriften Ny Tid, som står för en öppen och analytisk samhälls- och kulturjournalistik med hög ambitionsnivå.

Kulturpriset, 15 000 euro, ur Signe och Ane Gyllenbergs fond får Maria Sid för hennes mångsidiga och gränsöverskridande insats med få motstycken inom finlandssvensk teater.

Brobyggarpriset, 10 000 euro, tilldelas Armi Mikkola för hennes arbete inom lärarutbildningen och tillgängligheten till lärare på alla stadier på Finlands båda nationalspråk.

Läs de fullständiga motiveringarna och vilka andra som premieras i år: 

Årets pristagare, medaljörer och stipendiater