73037.jpg

Arvid Mörne-tävlingen avgjord – pristagarna offentliggörs 11.5

07.04.2020 kl. 09:21
– Det finns en glädjande bredd i de bästa bidragen, säger Mia Österlund, ordförande för tävlingens jury som nu slutfört sitt arbete. Prisvinnarna och mottagarna av hedersomnämnande har fått meddelande om tävlingsutgången. Namnen offentliggörs den 11 maj under en digital prisutdelning.

Den 15 januari tog tävlingstiden slut för Arvid Mörne-tävlingen, och totalt inkom 123 bidrag. I början av april utsåg juryn tävlingens prisvinnare och mottagare av hedersomnämnande, som nu fått besked om tävlingens utgång.

Enligt tävlingsjuryns ordförande Mia Österlund faller de inlämnade bidragen i två huvudkategorier: de som mest skriver utgående från sitt eget liv, där psykisk ohälsa, såriga kärleksrelationer, psykologisk växtvärk och opposition mot samtidsandan är uppenbara gemensamma nämnare. En ökning av det som kan kallas #meetoo-relaterat var också väntad. 

– Det som kännetecknar bidragen i den andra kategorin är att det finns ett klart yttre sammanhang för dikterna, de placerar sig i en litterär tradition, och i dessa bidrag märks det mycket väl att skribenterna själva läser dikt. I en tid då många vill skriva, men färre orkar läsa löper skiljelinjen i bidragen oftast just här, berättar Mia.

Juryn har i år valt att premiera dikter som är framåtpekande, som har attityd och förmår beröra. Om den sedan är lite punkig, solkig, oborstad eller på andra sätt oregerlig stör det inte det minsta.

– Efter att ha läst de bästa bidragen är känslan av att vara lite omtumlad den bästa.

Mia Österlund är mån om att understryka vikten av en tävling som denna.

– För oss i juryn är det sporrande att personer som premierats under de senaste åren så snabbt syns i bokutgivningen och att deras böcker i hög grad blir lästa och omdiskuterade. Att premieras i tävlingen är att få ett kvitto på sin skrivförmåga, särskilt som processen sker helt anonymt.


Arvid Mörne-tävlingen gällde denna gång dikter och totalt inkom 123 bidrag. Prisutdelningen är den 11 maj. I år genomförs prisutdelningen digitalt på SFV:s webbplats.

Ett första pris om 5000 euro, ett andra pris om 3000 euro och ett tredje pris om 2000 euro samt två hedersomnämnanden delas ut. Förstapristagaren erbjuds även en kortkurs i skrivande på Nordens folkhögskola på Biskops Arnö i Sverige. Därutöver får alla som premierats i SFV:s litterära tävlingar också delta i ett skrivarseminarium. 

Tävlingsjuryn bestod i år av litteraturvetaren Mia Österlund (ordförande), författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt samt författaren och översättaren Jonas Ellerström.