73654.jpg

Gymnasieeleverna Julius Annanperä och Rosa Smed vann första pris för sina uppsatser i svenska

25.05.2020 kl. 10:50
SFV arrangerar tillsammans med föreningen Svensklärarna i Finland rf uppsatstävlingar i svenska för årskurs två i gymnasiet. Sammanlagt 82 bidrag skickades in till tävlingarna, som arrangeras i kategorierna lång och medellång lärokurs.

Prissummorna är 300 euro (I-pris), 150 euro (II-pris) och 80 euro (III-pris). 

Juryns motiveringar: 


Kategori Lång lärokurs (totalt 24 bidrag).

I-pris: Julius Annanperä, Haapajärven lukio, Haapajärvi.

Första pris erhåller Julius Annanperä för sin välskrivna uppsats om den fritidssyssla, som ligger hans hjärta närmast. En mångsysslare ut i fingerspetsarna, dock med fokus inriktat på medier, vill Julius ge uttryck för sina åsikter och sin inspiration genom den radiokanal han själv har grundat. Julius använder det svenska språket med skicklighet och visar att han behärskar även svåra ord. Har vi här en framtida politiker eller en grävande journalist? Framtiden får avgöra, men säkert är, att Julius har hittat en hobby, som han tycker är bäst i hela världen.

II-pris: Lilian Keränen, Etelä-Tapiolan lukio, Esbo.

Andra pris får Lilian Keränen för sin spännande sci-fi historia, som ger läsaren kalla kårar längs med ryggraden. Underliga saker sker till synes utan förklaring i Lilians galant skrivna uppsats om händelser som tangerar gränsen till det overkliga. På en flytande svenska och med en för läsaren behaglig rytm, för Lilian läsaren in i mystikens värld. Fönster som öppnats av en osynlig hand, ketchup burkar som plötsligt bytt plats och steg från ingenstans ger huvudbry åt skoltidningens redaktion. Spökar det på riktigt eller är det någon som vill spela ett lustigt spratt? Vi hoppas få en förklaring snart.

III-pris: Oskari Havuluoto, Kurikan lukio, Kurikka.

Tredje pris går till Oskari Havuluoto för en klar tolkning av den unga människans syn på gårdagens teknik i jämförelse med dagens moderna redskap. Oskari har ett rikt termförråd och hans språkbruk visar att teknik och ingenjörskonst är hans starka sida, även på svenska. Han förstår att värdesätta apparater från tidigare decennier, även om de inte kan tänka smart. Liksom många andra i hans ålder, uppskattar Oskari allt mer stunder utan nätuppkoppling och hittar guldkorn i livet på andra håll likaväl.


Kategori Medellång lärokurs (totalt 58 bidrag)

I-pris: Rosa Smed, Pyhäjärven lukio, Pyhäsalmi.

Första pris erhåller Rosa Smed för sin underfundiga beskrivning av ett förbryllande nidingsverk som har ägt rum på skolans kafé. Likt en äkta Sherlock Holmes analyserar Rosa systematiskt händelseförloppet kring mysteriet med de försvunna äppelpajerna och det evidensbaserade materialet gentemot de misstänkta personerna. På en utmärkt svenska och med kriminalpolisens logik fångar Rosa läsarens uppmärksamhet i en thriller, som bara måste få sitt slut. Alla fyra misstänkta har ett vattentätt alibi. Så vem är boven? Svaret får vi kanske i nästa episod.

II-pris: Lilli Peura, Etelä-Tapiolan lukio, Esbo.

Andra pris erhåller Lilli Peura för sin briljanta berättelse om familjens oförglömliga utflykt i blåbärsskogen. Lilli beskriver på en flytande svenska och i välformulerade ordalag sina sinnesintryck när hon kommit en riktig prinsessa på spåren. Det är minsann inte alla dagar som en äkta, diamantprydd kungatiara hittas i de finska blåbärsrisen – än mindre som kungen av Sverige bjuder på kalas. En verklig historia att minnas.

III-pris: Ella Starck, Lahden Yhteiskoulun lukio, Lahtis. 

Tredje pris får Ella Starck för sin sunda analys av mobiltelefonernas för-och nackdelar. Ellas svenska är ren och tydlig och i klara stycken redogör hon för vikten av att kunna begränsa sitt eget beroende av smarttelefonen. Ella inser, att familjen och vännerna kanske till sist erbjuder mera än bästa vännen telefonen, och livet kan plötsligt kännas mycket mer befriande utan den.