74344.jpg

Gubbjävlarna håller liv i läslusten

19.08.2020 kl. 10:00
Att läsa för att prata om boken med andra håller motivationen uppe – även de gånger Netflix lockar. Bokcirkeln Gubbjävlarna har blivit som en träningsgrupp, där läsningen är huvudgrenen. Gruppen består av fem män som balanserar läsandet mot en hektisk vardag.

Text: Anne Teir-Siltanen. Bild: Fr.v. Carl Wallén, Mathias Tallberg, Hans Björkendahl och Tomas Järvinen. Foto: Jon Nyqvist.

Hemma hos Tomas Järvinen är bokhyllan full med böcker. Han beskriver sig som kärringen mot strömmen, som gärna köper sina böcker i stället för att låna. Att få en bok av någon annan gillar han inte heller.

– Jag vill själv bestämma vad jag läser och i vilken ordning. Bokhyllan betyder mycket för mig. Det återspeglar vem du är samtidigt som den naturligtvis också falsifierar vem du är. För mig är bokhyllan också en en motivation.

För ett år sedan startade Tomas Järvinen bokcirkeln Gubbjävlarna tillsammans med några vänner. Tanken på en bokcirkel hade funnits länge. Gubbjävlarna blev en möjlighet för vännerna att ses, umgås och diskutera. Och förstås läsa böcker.

– Det här är en bra ursäkt för att läsa, säger Järvinen.

Inför Gubbjävlarnas träffar förbereder han frågeställningar för fortsatta diskussioner och tankar kring boken som deltagarna läst. Inför träffarna ska alla ha läst ut boken. Men visst har det hänt att någon lyssnat på en snabbuppläsning av det sista kapitlet strax innan träffen.

– Största hotet mot läsningen är Netflix. Det var annorlunda förr då man följde en tv-serie som kom en gång i veckan. Nu kan man titta på serier dygnet runt.

– Om man väntar på rätt tillfälle att läsa är det kört. Man måste leta efter stunder då man kan läsa, säger Tomas Järvinen som leder bokcirkeln Gubbjävlarna.

En soffbok och en arbetsbok

Järvinen läser ofta flera böcker parallellt. På nattduksbordet finns en bok, i soffan finns en ”soffbok” och i jobbväskan under arbetsresor finns en ”arbetsbok”.

– Om man väntar på rätt tillfälle att läsa är det kört. Man måste leta efter stunder då man kan läsa, säger Järvinen.

Gubbjävlarna läser ofta populärvetenskapliga böcker. Relativt ofta är gruppmedlemmarna av samma åsikt. Men ibland öppnar diskussionen nya synsätt. Järvinen säger att det inte är så viktigt att bokcirkelns medlemmar är lika varandra eller bekanta sedan tidigare. Däremot ska det finnas en röd tråd i vad man vill läsa.

– Jag har inget emot att träffa nya människor, men just nu är tiden knapp och då blir bokcirkeln också ett vänskapligt möte. Det är grunden i vår grupp.

Att läsning skulle vara en introvert hobby vill Järvinen inte skriva under.

– Introverthet har en onödigt dålig klang. Vi behöver alla ladda på något sätt. Visst, om man tar upp en bok och börjar läsa när man sitter på ett café med sina vänner är man kanske lite asocial. Men det finns ett ordspråk som lyder ”om du bara håller låda, lär du dig heller inget nytt”.

De som vet vad resandet ger, vet vad läsandet ger.
Tomas Järvinen

Följ den svagaste länken

Många vill läsa, men upplever att det är svårt att komma igång. Järvinen tipsar om att börja lätt och att inte läsa för tjocka böcker. Det kommer att ge mersmak, menar han.

– De som vet vad resandet ger, vet vad läsandet ger.

Att läsa tillsammans i en bokcirkel får inte heller blir en stressupplevelse. Takten behöver utgå från den läsare som har mest utmaningar med att läsa.

– Bokcirkeln fungerar utgående från den svagaste länken. Alla väntar på att den sista ska läsa klart boken innan vi träffas, säger Järvinen.


Texten är en del av bokcirkelkampanjen "En bokälskare har alltid sällskap". Läs mer om kampanjen och starta en bokcirkel i samarbete med SFV:s studiecentral!