76727.jpg

Läs årets första nummer av SFV-magasinet

26.02.2021 kl. 09:24
Varför behöver vi diskutera bildning? Läs om SFV:s projekt Engagerad bildning, vars syfte är att få igång en bildningsdiskussion i Svenskfinland. Läs också om Barnens Akademi som ger barn utmaningar utöver den vanliga skolvardagen. I en längre intervju får du möta Topeliuspristagaren Liselott Lindström, som berättar om sitt arbete i Afrika.

I år sparkar SFV i gång den finlandssvenska debatten och diskussionen om bildningens roll och möjligheter. Läs om projektet Engagerad bildning, som genom texter, diskussioner och videointervjuer vill bidra till en bättre självförståelse, stärka det svenska i Finland och främja ett öppet och tolerant samhälle. SFV:s sakkunnige inom fri bildning, fil.dr Jonas Ahlskog, leder projektet.

I Barnens Akademi får barn i åldern 7-12 möjlighet att bekanta sig med akademisk forskning och delta i olika vetenskapliga experiment. Akademin kör i gång så fort pandemiläget tillåter.

Frilansjournalisten Liselott Lindström fick Topeliuspriset - det finlandssvenska publicistpriset i januari 2021. I en längre intervju berättar hon om sin vardag i Afrika, och hur det är att jobba med den omöjliga uppgiften att täcka en hel kontinent med 54 länder.

Kampanjen Man läser gav inspiration till projektet Pappa läser i daghemmet Trivselvrån i Karleby. Med hjälp av fondpengar har daghemmet skaffat 40 nya böcker och vill nu engagera papporna i högläsningen.

Genom projektet Pelimo får lärare i hela landet konstnadsfri hjälp med att tackla det högaktuella ämnet diversitet och kulturell mångfald. Det sker via ett adaptivt datorspel och en diger lärarguide som utkommer på svenska, finansierad av bland annat SFV.
 

Läs magasinet elektroniskt här