77343.jpg

Philip Teir tilldelas Kulturpriset på 15 000 euro

20.04.2021 kl. 00:01
– Litteratur ger perspektiv, nya tankar och ett nytt språk. Själva akten, att läsa, är bildande.
Det säger Philip Teir, konstnärlig ledare för litteraturfestivalen Helsinki Lit och tidigare kulturchef på Hufvudstadsbladet. Nu belönas han med SFV:s kulturpris.

Bild: Schildts & Söderströms/Helen Korpak

Just nu är Philip Teir inne i en ny skrivprocess med målet att ge ut en roman. Att bli författare har varit en dröm och ett mål ända sedan gymnasietiden. 

– Jag har alltid läst mycket och varit intresserad av litteratur. Det tog en stund innan jag hittade något att skriva om. Sedan började jag skriva om relationer och familjedynamik, det blev mitt område, säger Teir. 

Hur ser du på kultursituationen under coronapandemin?


– Jag önskar att regeringen skulle ge lite manöverutrymme till teatrarna och andra kulturinstanser. Man kunde till exempel låta dem som blivit vaccinerade gå på föreställningar, i kontrollerade former där man beaktar säkerheten. Den grupp som nu fått vaccin är ju den som oftast annars också går på teater och tar del av olika kulturevenemang, säger Teir. Men jag tycker att festivaler inte alls fungerar som digitala evenemang. Folk går ju på festivaler för att träffa andra människor. 

Hur ser framtiden ut för Helsinki Lit?


– Jag har en dröm om att Helsinki Lit syns i de andra nordiska länderna, jag vet bara inte ännu hur. Konceptet kunde kanske ske i samverkan med andra festivaler. På så sätt kunde vi också få ut finländsk litteratur till andra länder, säger Teir.
 

Läs prismotiveringen och se intervjun med Philip Teir på sfv.fi/2021

Faktaruta 

FM Philip Teir har arbetat som journalist och kulturchef på Hufvudstadsbladet, och från år 2014 som frilansjournalist på heltid för bland annat Dagens Nyheter och tidskriften Vi Läser. Sedan debuten som författare i mitten av 2000-talet har Philip Teir utkommit med ett lyrikverk, en novellsamling, tre romaner, samt redigerat och medverkat i antologier. Teirs böcker har översatts till engelska, tyska, franska och nederländska. År 2015 grundade Teir litteraturfestivalen Helsinki Lit som han sedan dess varit konstnärlig ledare för. Teir är född och uppvuxen i Jakobstad, och numera bosatt i Helsingfors.

Kulturpriset ur Signe och Ane Gyllenbergs fond inom SFV, 15 000 euro, instiftades 1965. Det ges enligt statuterna för väl utförd gärning Finlands svenska kultur till fromma.