79441.jpg

Här är de 10 finalisterna – rösta på dina favoriter!

25.10.2021 kl. 12:42
Rit- och skrivtävlingen Snälla Hjältar avslutades den 8 oktober. Nu har juryn valt ut 10 finalister, och din röst behövs för att vi ska kunna kora tre vinnare.

Sammanlagt 40 bidrag sändes in till tävlingen, och uppskattningsvis har minst 600 barn under tävlingen tränat förmågan till empati och samarbete samt funderat på människan förhållande till naturen. 

De daghem/förskolor som gick vidare i tävlingen är: 

  • Bemböle förskola, Esbo
  • Sviby daghem, Diamanten, Jomala
  • Daghemmet Miili, Sibbo
  • Malmgårds förskola, Helsingfors
  • Pjelax förskola, Närpes
  • Friluftsdaghemmet Skogsgläntan, Larsmo
  • Kristinestads svenska förskola, Kristinestad
  • Daghemmet Sparven, Helsingfors
  • Hulta daghem, Kimitoön
  • Förskolebarnen i Nagu, Kyrkbackens skola, Pargas

Juryn motiverade valen så här:

"Vi har haft glädjen att bekanta oss med berättelser och collage skapade av barn i 40 daghem och förskolor runt om i Svenskfinland. Det har inte varit lätt att välja ut 10 finalister bland så många fantastiska bidrag. Vilken skaparglädje ni har och vad kreativa ni är! 

Tävlingen handlar om empati (alltså att man tar hand om varandra), hållbarhet (att man inte skräpar ner i naturen) och att skapa tillsammans. Detta har vi sett på då vi har läst era fortsättningar och sett på era collage. De tio finalisterna har valts ut med tanke på hur dessa kriterier syns i bidraget som helhet, det vill säga både i fortsättningen och i collaget."

Vilka berättelser vinner ditt hjärta?

Daghemmen och förskolorna samt allmänheten kan nu rösta på sina tre favoriter. Bidragen presenteras anonymt.

Rötningstiden är  25.10–8.11.
 

Rösta på dina tre favoriter här

 

De tre bidrag som får mest röster vinner. Daghemmens och förskolornas röster väger lika mycket som allmänhetens i resultatet. Den 10 november offenliggörs tre vinnare utan inbördes ordningsföljd. Vinnarna (daghemmet eller förskolan) får digra bokpaket med nyutkomna finlandssvenska barnböcker.

Juryn bestod av Christoffer Wärn och Sofie Lundell från Svenska modersmålslärarföreningen, Johanna Karlsson från projektet Läsiver inom Helsingfors stad, Lena Sågfors från Kronoby bibliotek, samt Linda Bondestam.

Bok och utställning

I december 2021 utkommer en bok med finalistbidragen och artiklar som berör tävlingens tema. Boken skickas till alla daghem och förskolor som deltagit i tävlingen.

Om du är intresserad av boken kan du beställa den kostnadsfritt från SFV på www.sfv.fi/snallahjaltar.

Vintern 2021 och våren 2022 arrangeras en ambulerande utställning i bibliotek runtom i Svenskfinland med de tio bidrag som gick vidare till final. Ta del av utställningen i ett bibliotek nära dig.

Så här gick tävlingen till

För andra året i rad arrangerades tävlingen Snälla hjältar, som denna gång gällde barn i åldrarna 5–6.

Tävlingen pågick under tiden 8.9–8.10 och gick ut på att barnen tillsamman skapade ett bidrag. Bidraget bestod av två delar: en fortsatt berättelse på boken Mitt bottenliv av Linda Bondestam och ett collage. Daghemmet eller förskolan fungerade som lokal tävlingsarrangör och sände in ett bidrag till tävlingen. 

Tävlingen arrangeras av SFV i samarbete med Förlaget M, projektet Läsiver inom Helsingfors stad, Svenska modersmålslärarföreningen, Barn- och ungdomsstiftelsen som en del av deras läskampanj Read Hour, samt med Moomin Characters inittiativ Från A till Ö med Mumin, vars mål är att sprida läs- och skrivglädje bland barn och unga.