81998.jpg

Cim Dahlle från Åland vinner Arvid Mörne-tävlingen

17.05.2022 kl. 00:01
Med diktsviten "Havets kvarnar" vinner Cim Dahlle från Åland SFV:s skrivtävling för under 30-åringar, Arvid Mörne-tävlingen. Tävlingen gäller i år dikter och sammanlagt 137 bidrag skickades in. Jorunn Lavonius från Åland får andra pris och tredje pris går till Henrika Biström, Åbo. Amanda Aumanen, Vasa, och Stella Michael från Hyvinge får hedersomnämnande.

Bild: Anders Karlström

– Priset stärker självförtroendet. Det är ett trevligt bevis på att man faktiskt kan, och att texterna håller även utanför min egen skrivmaskin. Nu är det bara att köra på och kanske låta mina icke-musikrelaterade texter ta mer plats än de gjort hittills, säger Cim Dahlle om första priset i tävlingen. 

Cim Dahlle har skrivit mer eller mindre hela livet, i olika former som ändrat med åren.

– Min första dikt skrev jag när jag var sex år och den handlade om liknelsen mellan en apelsin och en snöflinga. Intelligent innehåll? Kanske inte. Djupt? Mycket.

De senaste åren har Cim jobbat på en novellsamling. Men efter tretton aktiva år i musikbranschen vet hon hur svårt det kan vara att leva enbart på kultur.

 – Men jag kommer nog alltid att skriva oavsett om det blir i form av konst, musik eller som publicerad författare.

Cim Dahlle gillar att vända på stenar och skrapa på ytor och fasader. Vardagen, annorlunda levnadssätt och det som samhället oftast blundar för och stänger ute låter hon ta plats och inspirera.

 – Ibland blir det ljust, ibland mörkt med en snudd på becksvart – men oftast med mycket värme och humor ändå. 

Vad ska du göra med prispengarna?
Investera i en ny gitarrförstärkare, skaffa mig Kiss första vinyl originalpress och sy in en del av vinsten i madrassen, säger Cim Dahlle.

Jonas Ellerström, juryns ordförande, berättar att nivån på årets skörd av dikter generellt är god. Trots att enskilda bidrag sticker ut, finns det ingen lika tydlig trend som den antingen reportageartade eller fiktionaliserade behandlingen av coronapandemin bland förra årets prosaskribenter.

– Prosaformen lockar fram mer av samtidskommentar, liksom av sökande bakåt i tiden. Det stora temat för dikterna i år, liksom tidigare år när det gäller yngre författare, är svårigheterna att bli vuxen, att hitta sig själv och sin plats i livet. 

Juryn söker både kraft och intensitet i uttrycket, som språkskicklighet och förmåga att behandla ett ämne eller ett stilläge. Det goda bidraget visar oftast just omsorg om både innehåll och form.

– Det är den litterära kvaliteten på de enskilda texterna som avgör. Vi i juryn försöker se till att de pris som delas ut speglar bredden bland bidragen.

Arvid Mörne-tävlingen arrangerades 15.10.2021-15.1.2022. Juryn bestod av författaren, litteraturvetaren Jonas Ellerström (ordförande), författaren Karin Erlandsson och litteraturvetaren, kritikern Ylva Perera.

Juryns motiveringar


Första pris, 5 000 euro, går till Cim Dahlle, Tranvik Sund, Åland, för diktsviten ”Havets kvarnar” som med grafisk skärpa i detaljerna tecknar en alkoholistvardag med blandmissbruk, bakfyllor, AA-möten, återfall, pengabrist och en avgrundsdjup ensamhet. Svärtan hade kunnat bli outhärdlig om inte framställningen burits av en sprakande energi och språket haft sådan fin närhet till rockkulturens rytmer och rekvisita. Poesin spräcker än en gång mörkret och släpper in ljuset.

Jorunn Lavonius
 

Andra pris, 3 000 euro, går till Jorunn Lavonius från Åland, bosatt i Malmö, för en anarkistisk men samtidigt disciplinerad diktsvit präglad av intellektuell hunger, humor och maktanalys. Med samtalspartners som Michel Foucault, Donna Haraway och SJ:s kundtjänst rör vi oss genom digitala vildmarker där sex är en transaktion och närvaro något riktigt osäkert. Stilen är chattspråks­liknande och komprimerad, men den värld som texten öppnar är stor.

Henrika Biström

Tredje pris, 2 000 euro, går till Henrika Biström, Åbo, för en diktsvit som undersöker en tillvaro där berättelser är förbjudna och poesi är ett beroende. Med mörk underton leker poeten fram en fiktiv verklighet med Orwellska drag. Diktsviten tänjer på gränserna och vågar använda humor för ett beskriva en värld som egentligen inte ligger så långt borta från vår egen. 
 

Amanda Aumanen

Ett hedersomnämnande går till Amanda Aumanen, Vasa, för en diktsvit om utforskande, nattliga äventyr och natur. Dikterna zoomar in och ut mellan världsrymden och vallmons håriga ben och rymmer blinkningar såväl till Edith Södergran som till Astrid Lindgren. Med samma intensitet gestaltas både en oro över att känna sig liten och hafsig och ett trotsigt hopp om att trots allt höra till världen.
 


 
Stella Michael

Ett hedersomnämnande går till Stella Michael, Hyvinge, för en diktsvit om att greppa ett instrument – flöjten – som en livlina. Här tecknas sorgen över en anhörigs död: en dynamisk rörelse går genom diktjagets kropp som spelar, springer, klär sig och hukar vid kistan. En svit med tyngd och lätthet, brus och klang, som rör sig genom nuets många lager.
 

Kort fakta om SFV:s skrivtävlingar


Syftet med SFV:s litterära tävlingar är att främja intresset för att skriva skönlitteratur. Det finns två tävlingar: Arvid Mörne-tävlingen (för under 30-åringar) som instiftades 1986, och Solveig von Schoultz-tävlingen (för de som fyllt 30 år) som instiftades 2004.

Vartannat år gäller tävlingarna dikter, vartannat år noveller. Båda tävlingarna har samma prissummor. Förstapristagarna erbjuds även en kortkurs i skrivande på Nordens folkhögskola på Biskops Arnö i Sverige, och därutöver får alla som premierats i SFV:s litterära tävlingar delta i ett skrivseminarium.

Läs årets vinnarbidrag här
 


PRESSMEDDELANDE 

Helsingfors den 11 maj 2022