84195.jpg

En lång drive

23.11.2022 kl. 10:58
Studiecentralens långvariga kurskoordinator Beatrice Östman går i pension på fredag. Hon har ägnat hela sitt yrkesaktiva liv åt folkbildning och föreningsliv.
Det ligger vemod i luften – men hjärtesporten golf väntar.

Beatrice Östman, kurskoordinator vid SFV:s studiecentral i Åbo, går i pension i november 2022 efter att ha ägnat hela sitt yrkesaktiva liv åt folkbildning och föreningsliv.

Hon var bland de första som studerade APF (Administration, planering och forskning) på pedagogiska fakulteten i Vasa och skrev sin avhandling om folkbildning. Den röda tråden fortsatte genom arbetslivet. Beatrice arbetade på Finlands Svenska Scouter, sedan på Marthaförbundet i Helsingfors och slutligen år 1999 på Studiecentralen i Åbo.

Tjänsten erbjöds till henne oväntat:
– Jag var på en organisationskonferens i Helsingfors när en lång mörk man kom rakt mot mig. Han sa att det behövs en studiesekreterare i Åboland och erbjöd tjänsten åt mig på rak arm, och på den vägen är det, skrattar Beatrice.
Den mörka främlingen var Studiecentralens rektor Björn Wallén.

Beatrice har sedan dess arbetat med att ta emot anmälningar till Studiecentralens utbildningar och granska redovisningar. Hon har också ordnat kurser för anställda och förtroendevalda inom föreningsfältet i Åbo samt initierat och drivit olika projekt tillsammans med föreningsfältet i Åboland. Hon brinner även för det nordiska och har upprepade gånger varit ordförande i FNV, Förbundet Nordisk vuxenupplysning, som SFV är medlem i.

– Beatrice är en alldeles underbar person som ser saker från den goda sidan. Hon har alltid varit motiverad och brunnit för sitt arbete - hon kan vara stolt över sitt livsverk, säger Anna-Karin Öhman, rektor för SFV: studiecentral.

Beatrice är känd bland SFV-kollegerna även för sin passion för golf.
– Det stämmer att jag kommer att spendera mer tid på golfbanan – det är hela familjens gemensamma grej! Jag kommer också att vistas mer i Vörå, varifrån jag är hemma.