84357.jpg

Mentorskap är givande för båda parter

05.12.2022 kl. 14:58
Mentorprogrammet SFV Changemaker har precis avslutats. Vi ställde fem frågor till mentorn Hanna Salo och adepten Daniel Ekblad.

Varför är du med?

Hanna: Jag har själv haft förmånen att gå olika mentorprogram och det har gett mig väldigt mycket. Nu kände jag att det var rätt läge att ge tillbaka lite av den kunskap och de insikter jag samlat på mig genom åren. Det är också väldigt motiverande att få träffa och stötta en ung person som vill vidare i livet.
Daniel: Jag såg annonsen om mentor­programmet precis vid rätt tidpunkt. Jag stod inför ett karriärbyte, hade redan bestämt mig för att flytta till Helsingfors och möjligheten att samtidigt få jobba med socialt entreprenörskap kändes lockande. Jag visste genast att det här är något för mig.

Mentorn Hanna Salo är ekonom med huvudämnet handelsrätt. Adepten Daniel Ekblad är en 25-årig handelsexpert från Korsholm.

Vad har programmet gett dig?

Hanna: En möjlighet att få hjälpa och stöda Daniel att konkret komma vidare med sin idé. Det har varit värdefullt och givande att få ta del av hans process och se hur snabbt han tar till sig olika bitar och börjar jobba kring dem.
Daniel: Förutom en bra mentor och ny inspiration av föreläsarna har jag också fått många nya bekanta, som alla är intresserade av socialt entreprenörskap. Det har också gett mig en slags ansvarskänsla och en vilja att jobba vidare med min idé om en plattform för faktabaserade nyheter och debatt.

Hur fungerar ert samarbete?

Hanna: Vi har träffats regelbundet och gått igenom Daniels utmaningar. Han har fått konkret feedback och hemläxor – vad behöver han tänka på och utveckla. Vid nästa träff går vi igenom uppgifterna och tar oss an nya utmaningar. En bra sak med Daniel är att han alltid har förberett material som jag fått ta del av på förhand.
Daniel: Det fungerar bra. Hanna är väldigt erfaren och jag är imponerad över hur mycket hon hunnit med. Mitt mål är att ha hunnit lika långt som henne om tio år. Jag tycker också om sättet vi jobbar, att hon ger mig konkreta idéer och uppgifter.

Varför är det bra med en mentor?

Hanna: Det bästa är att få en inblick i en persons liv som förhoppningsvis kan inspirera en själv att ta sig till nästa nivå. Det behöver inte alltid vara karriärsrelaterat, utan kan även handla till exempel om personlig utveckling. Om man är smart, driven och målmedveten kan man få ut mycket av en mentor, både insikter och goda råd, men även ett brett nätverk av kontakter. Ett konkret exempel i samarbetet med Daniel är när jag kunde ge en prisuppskattning på vad det rent tekniskt kostar att bygga hans produkt, eftersom jag tidigare jobbat med samma sak.
Daniel: Innan jag träffar Hanna är jag alltid lite osäker på hur jag ska gå vidare med min idé, men efteråt känns allt solklart. Det känns bra att få dela min resa med någon som är erfaren och som jag ser upp till.

Vad är det bästa med SFV Changemaker?

Hanna: Programmet skapar ett forum för mentorer och adepter som aldrig annars skulle ha mötts. Det är ett stort steg att bara kontakta någon och fråga om de kan vara en mentor, därför behövs den här typen av forum.
Daniel: Jag rekommenderar alla att gå ett mentorprogram. Man behöver inte ha världens största ambitioner och vilja rädda hela världen, det räcker att ha en vilja att förändra något i ens egen omgivning. Change­makers förknippas ofta med välgörenhet och arbete i fattiga länder, men det behövs förändring inom alla branscher. Alla kan bli en change­maker inom sitt eget område.

___

Läs mer

Läs i SFV-magasinet 4/2022 om Troy Björkman, den 29-årige utvecklingschefen för Concrete Jungle Foundation – en välgörenhetsorganisation som han grundat tillsammans med tre andra entreprenörer. Han är er en av inspiratörerna i SFV Changemaker.
Läs om Troy här (på s. 30–34)