I juni 2020 arrangerade SFV tillsammans med många finlandssvenska organisationer och föreningar Sommarlägret - Ett digitalt superläger. Idén om att arrangera ett digitalt sommarläger föddes då många barn- och ungdomsläger inhiberades som en följd av coronavirusets framfart. Vi ville tillsammans med arrangörerna erbjuda en digital version, där barn och unga ändå kunde vara tillsammans, vara aktiva och ha möjlighet att lära sig nya saker. I processen utvecklade många organisationer och föreningar också sin verksamhet digitalt.
En del av materialet från sommarlägret har vi samlat här på webbsidan. Det är fritt fram för alla att använda som inspiration, för långtråkiga eftermiddagar eller helt enkelt för att det är kul!
Plocka fram hopprepet och förbered dig på en massa roliga hopprepsutmaningar. Vi testar olika hopprepstricks och övar bland annat på korshopp, can-can och double-unders.
Årskurs 4–6
Arrangör: Finlands Svenska Gymnastikförbund
1. Teknik och bashopp
2. Ut-ihop & skidhopp
3. Cancan
4. Korshopp framåt
5. 180
6. 360
7. Hoppa baklänges
8. Korshopp baklänges
9. Dubbelhopp
Till sist: Försök hoppa några eller alla hopp efter varandra!
Stretcha vaderna, annars kan du ha träningsvärk imorgon! :)
Nu är det dags att röra på kroppen! Kom med på ett roligt pass cirkelträning – i ditt vardagsrum, i trädgården eller i en park. Workshopledaren visar de olika rörelserna och leder dig genom hela träningspasset. Klä dig bekvämt och ha en vattenflaska till hands! Om du har hula-hula-ring, hopprep och boll hemma kan du plocka fram dem, men det går lika bra utan.
Årskurs 1–6
Arrangör: Power Club/Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik
På den här workshopen varvar vi rörelser till musik med olika typer av avslappningsövningar. Vi visar också hur man syr en skön chillakatt, som är en värmedyna som kan värmas i mikron och vara bra att ha då man vill slappna av. Du behöver inte förbereda något inför workshopen, men om du vill vara med och sy en chillakatt behöver du hjälp av en vuxen, en symaskin, en bit tyg (linne, bomull eller annat värmetåligt tyg) och ris eller hela vetekorn att fylla chillakatten med.
Årskurs 1–6
Arrangör: Folkhälsan
Här hittar du ljudklippen till våra fantasiresor
Chilladyna
MATERIAL: Linne, bomull eller annat värmetåligt tyg.
Innehåll: Ris eller hela vetekorn. (Vete kan bli torrt om dynan värms många gånger i mikrovågsugn, vilket kan förebyggas genom att man ställer in ett glas vatten tillsammans med dynan när den värms.)
GÖR VÄRMEDYNAN SÅ HÄR:
Youtubeklippet med instruktioner om hur du syr en egen chillakatt som du kan använda som värmedyna (skruva upp ljudet lite för att höra bättre).
Mönster och bekrivning hur du gör ett par Chillabrillor
Sommarlov betyder tid på balkongen, bryggan, gräsmattan eller i hängmattan med en bra bok. Fotbollsproffset Tim Sparv berättar om vad böcker och läsning betyder för honom. Han delar också med sig av sina bästa sommarlovsminnen och hur vardagen som fotbollsproffs egentligen ser ut.
Årskurs 1–6
Arrangör: SFV
Under den här workshopen funderar och diskuterar vi vad man kan göra för att vara trygg vid vattnet och vad man ska göra om det händer något. Det blir några praktiska övningar som du kan göra själv hemma, och dessutom en tipsrunda som du kan fylla i.
Årskurs 4–6
Arrangör: Folkhälsan
Youtubeklipp med några situationer som kan uppstå vid vattnet.
Packa en matsäck och gå ut i naturen. Under den här workshopen får du njuta av naturen med alla dina sinnen och skriva en kort berättelse om något du sett eller upplevt. Efteråt får du dela med dig av det du har upplevt med de andra deltagarna. Du behöver en matsäck, penna, papper och kamera eller telefon om du vill fota. Telefon eller platta funkar bäst för den här workshopen. Men du kan också delta i workshopen via datorn och lämna den hemma medan du går ut i naturen.
Årskurs 1–6
Arrangör: EOS/Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik
Uppdrag hämta - här finns dikterna
Lär dig laga läckra och nyttiga smoothies, perfekta till sommarens frukostar och mellanmål. Du kan välja att endast titta på, eller att köpa ingredienserna i förväg och göra smoothies samtidigt som workshopledaren. Då behöver du en stavmixer, mixer eller gaffel och skål, mjölk, naturell yoghurt eller kvarg, bär, banan, och honung eller vaniljsocker om du önskar. Kom ihåg papper och penna för att skriva ner receptet! Om du har ett eget recept du vill dela med dig av får du gärna berätta och visa under workshopen.
Årskurs 4–6
Arrangör: Power Club/Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik
Recept på Hallon och banansmoothie
Kan en katt gå i skor eller bära en handväska? Kom med och måla skojiga djurbilder med vattenfärg tillsammans med workshopledare Marie-Therese Olenius. Vi skissar upp bilder och Marie-Therese visar hur man kan färglägga med vattenfärg, akvareller och färgpennor. Du kan titta på, eller vara med och måla. Förbered med papper (gärna tjockare vattenfärgspapper), blyertspenna, målartejp (ej nödvändigt), vattenfärg och penslar. Akvareller eller färgpennor går också bra!
Årskurs 4–6
Arrangör: Kulturkarnevalen
Klart att insekterna och bina i trädgården behöver ett eget hotell! På den här workshopen fixar vi mysiga hotell där bina och insekterna kan vila sig och må bra, för att sedan jobba vidare i trädgården bland blommorna. Förbered dig i god tid inför workshopen med att plocka fram:
Vi avslutar workshopen med att visa upp våra insekthotell för varandra och hänga upp dem på ett bra ställe utomhus.
Årskurs 1–6
Arrangör: FS4H/Vörånejdens 4H
Ungmartha visar hur du bakar mellanmålskex, viker servetter på olika sätt och hur gamla tidningar kan förvandlas till fina och praktiska påsar för prylar och presenter.
Du kan titta på, eller vara med och pyssla. Plocka fram lite gamla tidningar, några pappersservetter och ingredienser för mellanmålskexen. Du behöver: havregryn, bakpulver, salt, hampafrön eller andra inhemska frön, frystorkade bär eller russin, ägg, rypsolja och honung.
Årskurs 1–6
Arrangör: Ungmartha
Tillsammans med workshopledaren Olle Englund får du lära dig vad olika delar på cykeln heter, hur de fungerar och hur du tar hand om dem på bästa sätt. Tillsammans kommer vi att fundera och diskutera hur man rör sig i trafiken och vad olika trafikmärken egentligen betyder.
Årskurs 1–6
Arrangör: Folkhälsan
Här får du de bästa tipsen för hur du planerar och ordnar en skattjakt! Under workshopen får du rita kartor och lära dig hur du kan fixa roliga ledtrådar. Du behöver papper och pennor i olika färger, en låda, burk, liten kappsäck eller en skattkista. Och så behöver du förstås en skatt, kanske frukt, saft, bullar, choklad, en teckning eller en överraskning. Efter den här workshopen är du en mästare på att arrangera skattjakter, och kan samla syskon, kompisar eller familjemedlemmar för en spännande jakt.
Årskurs 1–6
Arrangör: Power Club/Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik
Exempel på hur man ordnar en spännande skattjakt
Under den här workshopen får du lära dig att programmera ett eget labyrintspel i Scratch tillsammans med Linda Mannila. Workshopen passar dig som har provat på programmering hemma eller i skolan, men som ännu inte har gjort särskilt mycket.
Årskurs 4–6
Arrangör: Make It Finland
Workshoppen i form av 8 filmer:
Skribbl är ett roligt online-spel där du ritar och gissar vad andra ritar. Som spelledare fungerar Olle Englund, som är känd för att spexa till det mesta, så det här kommer att bli kul! Vi spelar några omgångar med olika teman.
Årskurs 4-6
Arrangör: Folkhälsan
Visste du att du kan bygga instrument av grönsaker? Lär dig bygga en gurktrumpet eller varför inte en morotskazoo. Var försiktig med köksredskapen och ha en vuxen med dig då bygger. Skaffa material till det instrument du vill bygga.
Morotskazoo: stor morot, skärbräda, kniv, plastpåse, sax, gummiband, ihåligt metallrör/stort borrbett
Lökskalsshaker: lökskal, tallrik/plastpåse
Äggplantskastanjetter/Aubergine Clap: 2 x äggplator, kniv, skärbräda
Gurktrumpet: gurka, paprika, morot, kniv, skärbräda, metallrör, litet borrbett (ca. 5-7 mm), litet stämjärn
Årskurs 1–6 (en vuxen med)
Arrangör: DUNK/Skolmusik
Har du inget trumset hemma? Inga problem! Plocka ihop ditt egna trumset av saker du har hemma och lär dig några nya rytmer och roliga trumkomp tillsammans med Vicky O’Neon.
Årskurs 1-6
Arrangör: DUNK/Skolmusik
I denna workshop visar Vicky hur du kan trumma med instrument som du hittar i hemmet. Prova på och var modig - kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel!
I denna workshop får du prova på att skapa rytmer med kroppen som instrument tillsammans med Vicky O'Neon. Kom ihåg att du kan pausa och se videon flera gånger hemma - du behöver inte lära dig allt på en gån
Kom med och lär dig trolleri med alldeles vanliga prylar som finns i varje hem. Tillsammans med workshopledare Jesper Oksanen får du öva på några trick som helt säkert kommer att imponera på familj och vänner. Förbered dig med en kortpacke och ett mynt. Simsalabim!
Årskurs 4–6
Arrangör: Kulturkarnevalen
Under den här workshopen delas deltagarna in i team. Teamen funderar över frågor och lösningar kring återvinning och återanvändning av material och prylar. Vad används till vad, och hur? Vi försöker lösa svåra frågor som till exempel vad använd kattsand användas till? Avslutningsvis säljer vi in våra idéer till varandra under ett 60 sekunders marknadsföringstal – lite som pitching på Slush!
Årskurs 4–6
Arrangör: FS4H/Projekt Spektrum
Cirkulär ekonomi går ut på att man använder råvaror effektivare. Istället för att slösa och slänga försöker vi hitta nya sätt att använda varor för att spara på naturresurserna, till exempel genom att skapa nya användningsområden för prylar och rester som annars bara blir avfall.
Från slöseri till hållbarhet. Hur mycket (eller litet) använder vi våra saker egentligen?
Tycker du om att fiska på somrarna? Då är det här en workshop för dig. Vi tittar tillsammans på en film om fiske, och lär oss om var och när man får fiska, hur man förbereder sig och vad som är viktigt att tänka på då man fiskar. Efter att vi tillsammans tittat på filmen kan du ställa frågor om fiske till en expert och får ta del av råd och tips. Och förstås berätta om din finaste fångst! Kanske du till och med har en bild du kan visa för oss andra?
Årskurs 1–6
Arrangör: Folkhälsan på Åland
Öringfiske
Strömmingfiske
Paddling
Felix gädda del 1
Felix del 2
Felix och Jan strömming