Traditionscentrum Kuggom tar över

SFV-Magasinet 1-2015, sid. 28-31
Intervju med Niklas Grönroos om traditionscentrum Kuggom, som tog över då Axxell flyttade ut. Många bilder.

Då Axxell förra året drog sig ur Kuggom i Lovisa var det många som hajade till. Skulle Kuggom, med sina långa utbildnings- och bildningstraditioner nu bli enbart en not i historieböckerna? Redan idag ser det emellertid betydligt ljusare ut, berättar Niklas Grönroos, som är en av eldsjälarna bakom nya Traditionscentrum Kuggom.

Målsättningen är nu att ta till vara den kunskap och de traditioner som i över hundra år byggts upp inom Kuggomskolan.
– Många vill peka ut skurkar i den senaste tidens utveckling, men alla bör minnas att Kuggom förstås har en mycket längre historia än bara med de senaste ägarna. Och efter SFV:s senaste stödbeslut före årsskiftet och ett fördelaktigt hyreskontrakt i fickan, kan vi nu lägga den episoden bakom oss och vända det hela till något stärkande och positivt, säger Grönroos.
Skolans traditioner fortsätter alltså, men i andra former. Och det är inte heller första gången förändringar sker. Kuggom utvecklades från den ursprungliga husmoders- och fiskerinäringsskolan 1905 till att från 1920-talet börja utbilda inom hantverk och båtbygge.
Enligt de nya eldsjälarnas vision kommer verksamheten i framtiden att bestå av utbildningar och kurser, uthyrning av lokaliteterna, samt verksamhet som läger- och kurscentrum. 

Värden och identitet. – Vi vill samarbeta med lokala aktörer och fungera som stöd, resurs och trivsam mötesplats. Främst skulle det kännas fel att förlora de värden som är förknippade med Kuggom. Precis då intresset överallt nu ökar för äkta hantverk, äkta material, byggnadsvård.
Och det handlar inte bara om att ta till vara värden, utan även om identitet. Lokalidentitet.
– Vem vill egentligen ha alla sammanslagningar och alla stora enheter? Samhällsutvecklingen går nu starkt i den riktningen, men ingen vill ta på sig ansvaret för den. I stora enheter och vid stordrift blir det lilla och det lokala av naturliga skäl oviktigt och ointressant. Men nu har vi en bra möjlighet att vända trenden.
I det ljuset kan perioden med den senaste ägaren enligt Grönroos ses som bara ett av de många kapitlen i Kuggoms historia, inte en ändstation.
– Det återspeglas i vårt nya namn, Traditionscentrum Kuggom. Men vi kunde lika bra ha kallat det Kunskapscentrum Kuggom, det är ju kunskapen som ligger till grund för verksamheten. Och all den ackumulerade kunskap, som vi vill föra vidare.
– Det betyder inte att vi klamrar oss fast i det gamla, tvärtom. Vi kommer nu med mycket visioner och nytänkande, som till exempel att kombinera gräns­överskridande akademisk forskning med hantverksutbildning, som redan skett i Sverige. Saker som skulle ha varit nästan omöjliga i den gamla strukturen.

Nytt: byggnadsvård. Grönroos är själv byggnadsvårdare, så det ämnet ligger nära hans hjärta. Och redan på Kuggom-området finns många intressanta jobb och objekt.
– Intressant är att huvudbyggnaden från år 1910 är i gott skick, medan en nyare byggnad från 1970-talet – med platt tak – nu står tom och utrymd på grund av fuktskador. I något skede hoppas vi kunna riva den byggnaden som ett utbildningsprojekt gällande återvinning.
Trots betoningen på det lokala är det tänkt att Traditionscentrum Kuggom skall betjäna hela södra Finland. Och även bygga upp kontakter till liknande aktörer till exempel i Sverige – eller varför inte hela världen. Kuggom ligger bara en timmes bilfärd från Helsingfors flygplats.

Träbåtsbygget fortsätter. Framtiden för den smått unika utbildningen i träbåtsbygge har oroat många. Även här är situationen den att det gamla är slut, att det blir fråga om en total omstart.
– Nu är det gott läge att skapa sig en bild av nuläget och analysera träbåtsbranschen, så att vi vet vad Kuggom skall koncentrera sig på. Var finns de största behoven just nu, och var ligger behoven i framtiden?
Grönroos vill till exempel utreda hur åldersstrukturen ser ut hos yrkesverksamma träbåtsbyggare idag. Är det vettigt att konstant utbilda nya träbåtsbyggare?
– Finns det risk att nya träbåtsbyggare måste försörja sig på något helt annat än träbåtar? När dör yrket ut ifall vi inte fortsätter med utbildningar? Skulle det vara bättre att i detta skede stöda de redan utbildade genom fortbildning och specialisering?
Oberoende av vad Kuggom kommer fram till under 2015 vill Grönroos säkra att beredskapen för att utbilda träbåtsbyggare kvarstår.

Utamaningar, men roligt. Våren 2015 går åt till att sparka igång verksamheten, ansöka om stöd och tillstånd och se till att det byråkratiska är i skick. Gällande verksamheten vill Grönroos inte planera och slå fast allt för mycket på förhand.
– Vi är mycket öppna för idéer och förslag då det gäller vår kommande verksamhet. Vi vill ju gärna samarbeta med både lokala, regionala och nationella aktörer inom våra specialområden.
Den nationella aspekten kommer att synas i att en del av traditionscentrets verksamhet även kommer att ske på det finska språket.
– Vi är inte en regelstyrd, statsstödd utbildare med utbildning enbart på svenska. Och har man ett brinnande intresse, som till exempel hantverk eller båtbygge, är språket förstås inget hinder för kontakter och utbyte.
Utmaningarna är många, speciellt på kostnadssidan.
– De största löpande utgifterna utgörs idag av energi- och värmekostnaderna. Men vi har planer på att göra stora förbättringar för att få ner den biten. En del kräver nyinvesteringar av fastighetsägaren, men mycket går också att göra med enkla medel och lite talko-arbete.
Grönroos pekar gärna ut sig själv som obotlig optimist.
– Det är första gången jag gör något i den här stilen. Men roligt är det.
Och det är kanske precis den sortens inställning som skulle behövas mera, i de allmänt dystra samhällstämningarna. ◆

Aktörer
upphovsman: Rabbe Sandelin
ägare: Svenska folkskolans vänner r.f.
utgivare: Svenska folkskolans vänner r.f.
aktör: Niklas Grönroos
Ämnesord
båtbyggnad, hantverkstradition
Tid
2015
Typ
Text
Media id/signum
M-2015-6
Ingår i samlingen
SFV-magasinet
Skapat 12.11.2015 av Rabbe Sandelin
Uppdaterat 16.03.2016 av Import