Tutorutbildning med De Ungas Akademi

SFV-magasinet 2-2015, sid. 28-29
SFV:s kompetenscenter för ungdom, De Ungas Akademi, erbjuder bl.a. ledarskapsutbildning för elever på andra stadiet. De kommer att fungera som tutorer under sitt andra läsår. Utbildningen ska ge eleverna redskap i ledarskap, gruppdynamik och bemötande av nya studerande.

De Ungas Akademis utbildning i tutorskap är ett led i att förbereda de nya tutorerna inför sin kommande uppgift. Att vara tutor innebär att vara vänelev på det andra stadiet och handleda de nya studerandena och hjälpa dem att komma till rätta i sin nya skola. Cara Feodoroff, Carl Lindholm, Max Willamo och Jenna Hukkunen har alla fungerat som tutorer i Grankulla Gymnasium under årets gång, och deltog i DUA:s tutorutbildning föregående läsår. De är alla överrens om att tutorutbildningen var en positiv upplevelse som gav nödvändiga redskap för uppgiften.
– Det har varit roligt, man har lärt känna alla andra tutorer otroligt bra. Vi kom varandra nära på utbildningen, berättar Lindholm om erfarenheten av att vara tutor.
– Vi lärde känna ettorna, men även varandra. Tidigare hade vi olika umgänges­kretsar, men vi lärde känna varandra och blev en grupp, säger Feodoroff.
Tutorhandledaren Malin Teir berättar att de som sökte till tutorer för det här året speciellt lyfte fram att de ville bli tutorer för att de tidigare tutorerna som grupp verkade ha en så fin sammanhållning:
– De blev förvånade när de fick veta att de inte kände varandra sedan tidigare. Tutorerna har blivit ett eget gäng, de hänger ofta med varandra.
– Vi sammansvetsades av alla arbeten och uppgifter. Utbildningen var en bra start på att bli tutor, menar Willamo.
Lindholm berättar att de under tutorutbildningen lärde känna varandra bättre, men att man framför allt lärde känna sig själv. Andra praktiska saker som tutorerna lärde sig var att vara öppen, vara sig själv och att våga bjuda på sig själv.
– Främst lärde vi känna varandra genom lekarna i tutorutbildningen. Sedan märkte vi att de var till nytta och valde att använda oss av dem även med de nya ettorna, säger Feodoroff och får medhåll av de andra.
Hukkunen berättar att utbildningen hade ett bra upplägg och utgjorde ett bra startpaket inför tutoruppgiften. Enligt tutorerna att det är svårt att nämna något negativt angående utbildningen och de hade inte förväntat sig att utbildningen skulle vara så bra och givande, men att fler konkreta tips angående vad man kan göra med ettorna och hur man organiserar olika evenemang skulle ha kunnat vara till nytta.
- Utbildningen överträffade helt klart mina förväntningar, säger Lindholm.
Tutorerna är alla överens om att det största och viktigaste arbetet sker i början av tutorskapet, men att det ändå är viktigt att tutorerna finns tillgängliga under hela året. Trots att tutorerna jobbat hårt och ordnat program även på fritiden tycker de inte att det känts som ett regelrätt jobb att vara tutor. De anser att deras viktigaste uppgift var att lära känna ettorna bättre, att vara med dem och visa att de finns där för dem. Tutorhandledaren Antonia Lindqvist säger att detta även är något som ettorna lyft fram. Genom tutorerna har det varit lätt för dem att gå fram till tvåorna och våga fråga.
– Det är kanske det som är vår allra viktigaste uppgift och också det som vi lyckades allra bäst med, konstaterar Lindholm.

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: Catharina Walldén
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
finlandssvenskar, ungdomsarbete
Tid
1.4.2015
Typ
Text
Media id/signum
M-2015-13
Ingår i samlingen
SFV-magasinet
Skapat 16.03.2016 av Rabbe Sandelin
Uppdaterat 16.03.2016 av Import