69979.jpg

Otto Donner vann Solveig von Schoultz-tävlingen

– Det är spännande och otroligt uppmuntrande att veta att någon annan också tycker det jag skrivit är intressant, säger förstapristagaren Otto Donner.
Cecilia Langels från Vasa tilldelades andra pris, och tredje pris gick till Marika Aminoff-Sundell från Esbo. Totalt 71 bidrag inkom till årets tävling som gällde noveller.

Bild: Privat

Eva Höglund och Christa Nordlund-Hiltunen, båda från Åbo, fick ta emot var sitt hedersomnämnande under prisutdelningen på tisdag 3.9 i Helsingfors.

– Vi fick ta del av en variationsrik mängd tävlingsbidrag. Det som sticker ut i år är viljan att perspektivera, att gå in i en specifik karaktärs blick på världen. I de mest komplexa och berörande bidragen glöder det av perspektiv som skär mot varandra, skapar dissonanser och motstånd i texten, säger juryns ordförande, litteraturvetaren Mia Österlund

Solveig von Schoultz-prisvinnarna 2019

Eva Höglund, Otto Donner, Marika Aminoff-Sundell, Christa Nordlund-Hiltunen. Cecilia Langels kunde inte närvara vid prisutdelningen. (klicka bilden för stor version)

Juryns prismotiveringar


Första pris, 5 000 euro, tilldelas Otto Donner, Helsingfors, för novellen ”Kattögon”, en kuslig skildring av konfrontationen mellan en tioåring, som är ensam hemma, och familjens katt. Ett konsekvent drivet barnperspektiv och en utmejslad undertext fångar sinnligheten i att bryta mot regler – som att klippa sönder mammas broderi – och översköljas av skam.

Andra pris, 3 000 euro, tilldelas Cecilia Langels från Vasa för en drömsk och oborstad novell om erotik och åldrande, vänskap och utlevelse på andra sidan de glassiga och tillrättalagda farleder som mainstreamsamhället erbjuder. Novellen ”Natten” tillåter sina karaktärer att vara både råa och problematiska, roliga, druckna och ömsinta.

Tredje pris, 2 000 euro, går till Marika Aminoff-Sundell, Esbo, för novellen ”The Golden Child”, en text som på ett märgfullt sätt blottar de känslomässiga sprickor som ofta finns på gränsen mellan barndom och vuxenliv. Vi vet kanske inte alltid vart vi är på väg, men vi vet hur vi ska ta oss dit.

Hedersomnämnande får Eva Höglund, Åbo, för berättelsen ”Number One”, som är en finstämd skildring av det känsliga barnets desperata försök att fly från utsatthet och förtryck. Dofter, stulna penaler och rubinringar kan då bli element i en verklighet som åtminstone känns uthärdlig. 

Ett hedersomnämnande går till Christa Nordlund-Hiltunen, Åbo för novellen ”En kyss ifrån”. Berättarperspektivet kastar ett fint sidoljus över sina karaktärer i denna lågmält intensiva skildring av vänskap och förlorad kärlek. Det osagda och frånvarande får lika mycket plats som det explicita och uppenbart smärtsamma.


Tävlingsjuryn bestod av
  • litteraturvetaren Mia Österlund (ordförande)
  • författaren Peter Sandström
  • litteraturvetaren Tatjana Brandt.
SFV:s skönlitterära tävlingar

Syftet med SFV:s litterära tävlingar är att främja intresset för att skriva skönlitteratur. Det finns två tävlingar: Arvid Mörne-tävlingen (för under 30-åringar) som instiftades 1986, och Solveig von Schoultz-tävlingen (för de som fyllt 30) som instiftades 2004.

Vartannat år gäller tävlingarna dikter, vartannat år noveller. Båda tävlingarna har samma prissummor: I pris 5000 euro, II pris 3000 euro och III pris 2000 euro. Förstapristagarna erbjuds även en kortkurs i skrivande på Nordens folkhögskola på Biskops Arnö i Sverige, och därutöver får alla som premierats i SFV:s litterära tävlingar delta i ett skrivarseminarium.

I samband med prisutdelningen ger SFV ut en bok med vinnarbidragen. Beställ den kostnadsfritt: redaktion@sfv.fi.

Se tidigare prisvinnare