77253.jpg

Arvid Mörne-tävlingen avgjord – vinnarna offentliggörs 11.5

14.04.2021 kl. 08:47
– De autofiktiva uttrycken har dominerat i årets novellskörd, säger Tatjana Brandt, ordförande för tävlingens jury som nu slutfört sitt arbete. Prisvinnarna och mottagarna av hedersomnämnande har fått meddelande om tävlingsutgången. Den 11 maj arrangeras en digital prisutdelning, och då offentliggörs årets vinnare.

Den 15 januari avslutades Arvid Mörne-tävlingen, och totalt inkom 150 bidrag. I början av april utsåg juryn tävlingens prisvinnare och mottagare av hedersomnämnande.

Enligt tävlingsjuryns ordförande Tatjana Brandt har juryn fått läsa många, långa och ambitiösa texter.

– De autofiktiva uttrycken har dominerat. Största delen av novellerna har kretsat kring ensamhet, olycklig kärlek och psykiskt illamående - ja, kort och gott kring ett jag som kämpar med grundläggande smärtpunkter i livet. Men det har också funnit texter i andra genrer som spänning, fantasy och mer lyriska noveller.

Att välja vinnare var oerhört svårt. Många av de noveller som inte valdes har enskilda lysande moment eller detaljer eller löftesrika uppslag. Och många texter är på ett helt personligt plan mycket gripande.

– Det som dock utmärker de prisbelönta bidragen är att de är genomarbetade och utpräglat litterära, de tar sig förbi det privata och skapar något levande, låter något uppstå just där i texten i mötet med läsaren, säger Brandt. 

Prisutdelning 11.5

I år blir Arvid Mörne-tävlingens prisutdelning digital, och något annorlunda än tidigare år. 

– Prisutdelningen arrangeras som en kvällstillställning med musik och paneldiskussioner. Och så firar vi förstås också vinnarna. Alla som vill är hjärtligt välkomna att följa med evenemanget! säger Camilla Nordblad, som håller i de praktiska trådarna för tävlingen på SFV.

Mer information om den digitala prisutdelningen och hur man kan följa med den publiceras i slutet av april.

Fakta om Arvid Mörne-tävlingen

Arvid Mörne-tävlingen gällde denna gång noveller, och arrangerades under tiden 15.10.2020-15.1.2021.

Ett första pris på 5000 euro, ett andra pris på 3000 euro och ett tredje pris på 2000 euro samt två hedersomnämnanden delas ut. Förstapristagaren erbjuds även en kortkurs i skrivande på Nordens folkhögskola på Biskops Arnö i Sverige. Därutöver får alla som premierats i SFV:s litterära tävlingar också delta i ett skrivarseminarium. 

Tävlingsjuryn bestod i år av litteraturvetaren Tatjana Brandt (ordförande), författaren och journalisten Karin Erlandsson samt författaren och översättaren Jonas Ellerström.

Till frågor och svar om SFV:s litterära tävlingar