77632.jpg

Felix Fortelius från Helsingfors vann Arvid Mörne-tävlingen

11.05.2021 kl. 18:00
Sammanlagt 150 noveller skickades in till Svenska folkskolans vänners skrivtävling för under 30-åringar. Felix Fortelius vann Arvid Mörne-tävlingen med novellen Syltäppel. Julia Mäkkylä från Närpes och Evelina Kulp från Korsnäs/Helsingfors fick andra respektive tredje pris.


–Det känns oerhört fint att få ett sådant här erkännande. Jag har försökt tidigare år utan framgång och hade inte särskilt stora förhoppningar i år heller. Det var verkligen en oväntad glädjenyhet, särskilt efter ett så jobbigt år som det har varit, berättar förstapristagaren Felix Fortelius. 

Felix Fortelius började skriva fanfictionberättelser i tonåren, inspirerad av Terry Pratchett. Sedan dess har skrivandet varit en hobby.

– Jag har drömt om att bli författare sedan jag som tonåring började skriva, men trodde nog aldrig helt på att det var ett riktigt karriäralternativ för mig. Nu har jag kanske vågat börja hoppas igen.

Tove Jansson är en av de författare som Fortelius ser upp till.

– Tove Jansson har alltid funnits med mig och jag beundrar hennes förmåga att skildra sina karaktärers inre liv indirekt genom saker de säger eller fäster uppmärksamhet vid eller hur deras rum är inrett. Vladimir Nabokov är en annan författare som jag uppskattar. Han lyckas formulera mästerliga ordbilder och sättet på vilket han kan besjäla en handling eller gest med bara ett par väl valda ord är imponerande.

Beställ vinnarbidragen
De vinnande bidragen kan du läsa här.  Den tryckta versionen av boken med vinnarbidragen kan också beställas kostnadsfritt från SFV genom att sända e-post till redaktion@sfv.fi.

Juryns motiveringar

Första pris, 5 000 euro, tilldelas Felix Fortelius, Helsingfors, för novellen ”Syltäppel”, en nedtonad, omsorgsfullt berättad historia ur vardagen som med subtila men effektiva medel visar att viktiga händelser och insikter inte behöver omgärdas av stor och bullrande dramatik. Med få, enkla repliker och väl inprickade detaljer tecknas en av livets avgörande relationer, den mellan en son och hans mor.
 


Julia Mäkkylä

Andra pris, 3 000 euro, tilldelas Julia Mäkkylä, född i Esbo, uppvuxen och bor i Närpes, för novellen ”Tankeskeppet som kom mitt i natten och försvann”. Med humor och inlevelse skildrar novellen hur de bästa av idéer kan landa framför en när man minst anar det. Novellen som med fin sinnlighet tecknar skymnings- och gryningsstämningar i en koreansk kuststad har absurda drag utan att förlora i trovärdighet. En imponerande helhet som fångar miljön i detaljerna. 
 


Evenlina Kulp

Tredje pris, 2 000 euro, går till Evelina Kulp, född och uppvuxen i Korsnäs, bor i Helsingfors, för en novell som med nerv och intensitet gestaltar en ung kvinna som flyr allt längre in i livslögnen. Läsaren får färdas mot den oundvikliga katastrofen tillsammans med en halsstarrig protagonist som vägrar inse att det inte går att bosätta sig i de sociala mediernas glittriga ström, att man alltid förlorar kampen mot glansbilderna.

Elvira Niemi

Hedersomnämnande får Elvira Niemi, uppvuxen i Ingå, bor i Helsingfors, med novellen ”Hela mitt liv har jag varit olyckligt kär” som med kristallklart språk visar att det stora finns i det lilla bara man har modet att ställa sig tillräckligt nära. Den samtidigt komiska och allvarliga studentlivsnovellen har en tydlig dramaturgi och ett händelseförlopp som skribenten driver med absolut närvaro till den glädjande lösningen. 

Fanny Thalén

Hedersomnämnande får Fanny Thalén, Mariehamn, för novellen ”Farväl till Katjusja”, som skickligt begagnar sig av grepp och stilmedel ur den moderna thrillerlitteraturen för att berätta en tät och mörk historia från en skrupelfri miljö där inget och ingen är vad de syns vara. Lika tagen på sängen som den ena av de två huvudpersonerna blir av händelseutvecklingen, lika överraskad blir läsaren.

Tävlingsjuryns sammansättning

Årets tävlingsjury bestod av författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt, författaren och översättaren Jonas Ellerström (Sve) samt journalisten och författaren Karin Erlandsson.

Information om SFV:s litterära tävlingar

Syftet med SFV:s litterära tävlingar är att främja intresset för att skriva skönlitteratur. Det finns två tävlingar: Arvid Mörne-tävlingen (för under 30-åringar) som instiftades 1986, och Solveig von Schoultz-tävlingen (för de som fyllt 30) som instiftades 2004.

Vartannat år gäller tävlingarna dikter, vartannat år noveller. Båda tävlingarna har samma prissummor. Förstapristagarna erbjuds även en kortkurs i skrivande på Nordens folkhögskola på Biskops Arnö i Sverige, och därutöver får alla som premierats i SFV:s litterära tävlingar delta i ett skrivarseminarium.

Frågor och svar om SFV:s litterära tävlingar