78556.jpg

Solveig von Schoultz-tävlingen avgjord – prisutdelning 8.9

20.08.2021 kl. 08:25
Rekordmånga noveller kom in till årets tävling, sammanlagt 198 stycken. Tävlingsjuryn har nu fattat beslut om vilka bidrag som premieras. Prisutdelningen är den 8 september. Följ med direktsändningen på sfv.fi!

I medlet av augusti slutförde juryn sitt arbete, och prisvinnarna och mottagarna av hedersomnämnande har fått meddelande om tävlingsutgången.

– Det var exceptionellt många noveller i år och texterna var långa och ambitiösa. Glädjande nog råder det alltså ingen brist på intresse för att skriva skönlitterärt i Svenskfinland, säger Tatjana Brandt, tävlingsjuryns ordförande.

Juryn har letat efter noveller som är både angelägna och har litterär kvalitet. De har inte prioriterat vissa genrer eller letat efter specifika uttryck utan försökt läsa så öppet och förutsättningslöst som möjligt.

– Dock märkte vi att många skribenter inte har läst så mycket litteratur. Överlag fanns det en viss ovana i att tänka texten som just litterär med alla de stilistiska möjligheter som skönlitteraturen öppnar. Läsning är på många sätt en förutsättning, själva grunden, för allt skrivande och autofiktionen är inget undantag. Just den här litterära aspekten, att texten är skönlitterär, har varit viktig då vi valt de vinnande novellerna, säger Brandt.

Ett tydligt tema i årets skörd är covidåret, som har satt sina spår. 

– Många noveller tangerar på ett eller annat sätt livet i pandemin. Ett annat starkt och viktigt tema var tillbakablicken på det egna livet. Lejonparten av alla texter föll inom det som brukar kallas autofiktion (det vill säga ett jag som skriver om sitt liv) men det fanns också fantasy, kriminalnoveller och fabler bland bidragen.

Prisutdelningen är den 8 september kl. 17 i SFV-huset G18 i Helsingfors och arrangeras som en sluten tillställning på grund av pandemiläget. Du kan följa med prisutdelningen här på SFV:s webbplats och på Facebook. 


Solveig von Schoultz-tävlingen arrangerades under tiden 15.1–15.4.2021. Ett första pris om 5000 euro, ett andra pris om 3000 euro och ett tredje pris om 2000 euro samt två hedersomnämnanden delas ut. Förstapristagaren erbjuds även en kortkurs i skrivande på Nordens folkhögskola på Biskops Arnö i Sverige. Därutöver får alla som premierats i SFV:s litterära tävlingar också delta i ett skrivarseminarium. 

Tävlingsjuryn bestod i år av författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt (ordförande), författaren och översättaren Jonas Ellerström och författaren Karin Erlandsson.
 

Läs frågor och svar om SFV:s litterära tävlingar